Foto: Belga

Ook België heeft tekort aan anticonceptiepil, maar minder nijpend dan in Nederland

De meest courante anticonceptiepillen in ons land zijn bijna uitgeput. ‘Er zijn nog alternatieven, maar dit is zeer vervelend voor de patiënten en de apothekers’, zegt apothekersvereniging APB.

Door problemen bij de productie van de werkzame stoffen (ethinylestradiol en levonorgestrel) in verschillende anticonceptiepillen kampen apotheken met een nijpend tekort. Het gaan onder meer over de anticonceptiepillen Microgynon, Eleonor, Marvelon, Claudia, Gracial of Mirelle. ‘We krijgen binnen 9 maanden geen babyboom, maar dit is erg vervelend voor de apothekers en de patiënten’, zegt Lieven Zwaenepoel van de apothekersvereniging APB.

‘Er zijn sinds 1 augustus productieproblemen met Microgynon 30’, aldus Zwaenepoel. Dat betekent dat ondertussen zo goed als alle voorraden op zijn. Het probleem met Microgynon 30, een product van farmagigant Bayer, eindigt volgens de website van het FAGG op 17 september. ‘Maar vaak wordt die datum verlengd.’

No switch

Naast Microgynon 30 zijn er nog een reeks andere anticonceptiepillen die productieproblemen ondervinden. ‘In totaal gaat het om tien geneesmiddelen die ethinylestradiol bevatten en vier geneesmiddelen die levonorgestrel bevatten’, bevestigt het FAGG.

De onbeschikbaarheid vormt volgens het FAGG geen direct gevaar voor de volksgezondheid. ‘Er zijn heel wat alternatieven voor deze geneesmiddelen vergund en gecommercialiseerd in België’, aldus Olivier Christiaens van het FAGG.

Zwaenepoel nuanceert: ‘De situatie is niet dramatisch, maar allesbehalve optimaal. Noranelle en Levorichter zijn voorlopig nog beschikbaar. Deze anticonceptiepillen bevatten dezelfde actieve stoffen. Vrouwen kunnen wel een pil van een ander merk of met een andere samenstelling krijgen, maar dat is een noodoplossing. Zeker niet wenselijk.’ De meeste anticonceptiepillen hebben een ‘no switch’-label. Er wordt dan aanbevolen om niet van pil te veranderen voor een optimale therapietrouw.

Verengd

Het nieuws komt er nadat in Nederland aan het licht kwam dat de populairste anticonceptiepil niet meer te krijgen is. De voorraden in de apotheken zijn daar op en de groothandel kan de pil niet meer leveren.

Het gaat bij onze Noorderburen om de meest gebruikte anticonceptiepil, een generisch, merkloos product. Ook de oorspronkelijke anticonceptiepil Microgynon 30 is door het tekort moeilijk te krijgen.

Het nijpende tekort in Nederland is geen verrassing. De generische anticonceptiepil wordt er deels vergoed door zorgverzekeraars (voor vrouwen tot 21 jaar). Mede daardoor gebruiken bijna alle vrouwen in Nederland dit product. Het is ook de eerste keus van huisartsen.

‘Het Nederlandse systeem is om problemen vragen’, zegt Zwaenepoel. ‘In Nederland schrijven zorgverzekeraars aanbestedingen uit. Uiteindelijk krijgt soms maar één bedrijf de concessie en wordt dus maar een bepaald product terugbetaald. Zo krijg je wel lage prijzen, maar wordt de markt verengd. Als een product dan tijdelijk niet geproduceerd wordt, heb je snel problemen.’

Een andere oorzaak is dat de prijzen in Nederland relatief laag zijn, waardoor de Nederlandse markt voor fabrikanten weinig aantrekkelijk is. Volgens de Nederlandse apothekersorganisatie KNMP aan de NOS worden de voorraden daardoor laag gehouden en ontstaan er sneller tekorten.