Foto: AP

Homoseksualiteit niet langer strafbaar in India

In een historische beslissing heeft het Indiase Hooggerechtshof geoordeeld dat seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet langer een misdaad is.

Het hof oordeelde dat een meer dan 146 jaar oude wet die homoseksuele daden strafbaar maakt, de rechten schendt die in de Indiase grondwet zitten verankerd. "De wet is een wapen voor discriminatie", oordeelde de voorzitter van het hof. Het hof oordeelde ook dat seks met wederzijdse toestemming tussen twee volwassenen van hetzelfde geslacht in privé geen misdaad is. De LGBTQ-gemeenschap in het land heeft dezelfde rechten als anderen, klonk het nog in de beslissing.

De oude wet plaatste homoseksuele betrekkingen op hetzelfde niveau als bestialiteit en bestempelde die als een misdaad 'tegen de orde van de natuur'.

'De wet was een wapen voor discriminatie', oordeelde Dipak Misra, de voorzitter van het hof. Het hof oordeelde dat seks met wederzijdse toestemming tussen twee volwassenen van hetzelfde geslacht in privé, geen misdaad is. De LGBTQ-gemeenschap in het land heeft dezelfde rechten als anderen, klonk het nog in de beslissing.

De beslissing van het hof zal een grote economische en sociale impact hebben op de LGBTQ-gemeenschap in het land dat 1,3 miljard inwoners telt. De beslissing van het Hooggerechtshof zal discriminatie van homoseksuele werknemers en hun partners in India moeten verhinderen.

In 2013 was progressief India nog in shock. Twee rechters van het Indiase Hooggerechtshof maakten toen een arrest uit 2009 van het Hooggerechtshof van Delhi ongedaan. Die rechtbank oordeelde toen dat seks met wederzijdse toestemming tussen volwassenen van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar is en dat de bestraffing ervan ‘een schending van de fundamentele rechten’ van de Grondwet is.

Het Aziatische land is nu de 124ste staat in de wereld waar homoseksuele daden niet of niet langer strafbaar zijn.

 

Bron: BELGA