Foto: Kristof Vadino

Solidariteit of smokkel? Twaalf personen voor de rechter

Vandaag start een opmerkelijk proces voor de correctionele rechtbank van Brussel tegen twaalf personen, van wie sommigen onderdak hebben geboden aan migranten die in Engeland willen geraken of die als vrijwilliger actief zijn geweest in het Maximiliaanpark. Het gerecht vervolgt hen voor mensensmokkel en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Twee van de beklaagden zijn journalisten. Anouk Van Gestel is hoofdredactrice van het Franstalige vrouwenmagazine Marie-Claire. Myriam Berghe is journaliste bij Femmes d’Aujourd’hui. Zij worden ervan verdacht smokkelaars onderdak te hebben verleend en migranten over de grens te hebben geholpen.

Een 30-jarige sociaal assistente uit Brussel met een zoontje van twee, die in het park hielp met de voedselbedeling en het zoeken van een slaapplaats voor migranten, zat twee maanden in voorhechtenis. Haar wordt onder meer verweten dat ze op haar naam een simkaart heeft gekocht voor een migrant die ze goed kende, en dat ze voor migranten geld heeft overgemaakt naar Afrika.

Een andere beklaagde werd tien maanden geleden opgepakt en wordt vervolgd omdat hij onderdak verleende aan een jonge dakloze die illegaal in ons land verbleef. Die jongeman wordt ervan verdacht een smokkelaar te zijn, maar gaf aan een migrant te zijn die in Engeland probeerde te geraken.

Medestanders van de beklaagden spreken van een ‘politiek proces’ en houden vanochtend, voor de start van het proces, aan het justitiepaleis van Brussel een protestactie tegen de ‘criminalisering van hulppogingen aan migrerende personen’. ‘Solidariteit is geen misdrijf’, zeggen ze.

Solidariteit met mensen zonder papieren is in ons land inderdaad geen misdrijf, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Frankrijk. Maar waar eindigt solidariteit, en waar begint smokkel? Die vraag zal de correctionele rechtbank in Brussel moeten beantwoorden.

Niet te missen