Foto: wikimedia

Grafeen heeft onverwachte eigenschap: gevoelig voor lage dosis licht

De stof grafeen kan licht van kleur doen veranderen en blijkt dat efficiënter te doen voor een lage dosis licht dan voor een hoge dosis. Die ontdekking kan onder meer diabetespatiënten helpen.

Grafeen wordt beschouwd als één van de belangrijkste nieuwe materialen van de 21ste eeuw dat voor allerlei toepassingen kan gebruikt worden, gaande van aanraakbeeldschermen tot zonnecellen. De brede toepasbaarheid is vooral te danken aan de unieke elektrische en optische eigenschappen van de stof.

VUB-professor Nathalie Vermeulen en haar onderzoeksteam ontdekten samen met medewerkers uit Polen en China een zeer onverwachte eigenschap van grafeen: de stof kan licht van kleur doen veranderen, en blijkt dat efficiënter te doen voor een lage dosis licht dan voor een hoge dosis. Dat contra-intuïtieve gedrag is het gevolg van zeer ongebruikelijke fysische fenomenen in het grafeen en opent de weg naar nieuwe toepassingen.

De ontdekking kan onder andere gebruikt worden voor het ontwikkelen van compacte lichtbronnen die een brede waaier aan kleuren uitstralen. Dat type lichtbron kan bijvoorbeeld diabetespatiënten helpen hun glucosespiegel pijnloos te meten door licht op de bloedvaten te schijnen, in plaats van het traditionele bloedprikken.

Het onderzoek van de VUB-onderzoeksgroep B-PHOT Brussels Photonics is gepubliceerd in vakblad Nature Communications.

Bron: BELGA