01/09/2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

 

Mette (11) - Molenbeek

‘Als je in Brussel kunt fietsen, kun je het overal’

‘Naar de lagere school ging ik te voet, maar nu wil ik mijn kans grijpen om beter te leren fietsen’, zegt Mette, die in Koekelberg woont en vanaf maandag via Molenbeek naar haar school in Anderlecht rijdt, ruim 8 kilometer verder. Leren fietsen in Molenbeek is een beetje zoals leren mediteren op een rodeopaard, stel ik vast, zodra we enkele straten ver zijn. Elk kruispunt in deze wirwar weet je te verrassen door weer een andere voorrangsregeling. Hier en daar is een stuk fietsstrook in de smalle straten gewrongen, maar meestal is het behelpen en hopen op hoffelijke ­automobilisten. Mette en haar vriendin Rosa navigeren alert en gedisciplineerd door de chaos Mettes vader Stefaan op een afstandje volgt. We raken vlot bij het kanaal.

 

Zoë (13) - Borgerhout

‘Op de fiets voel ik mij het veiligst’

Zoë woont in hartje Borgerhout en begint maandag op een middel­bare school zo’n 3 kilometer verderop in Berchem. Dat ze daarvoor elke dag haar koersfiets zal nemen, vindt ze vanzelfsprekend: zij, haar broer en moeder zijn enthousiaste fietsers. ‘Maar er is reden tot bezorgdheid in Antwerpen’, zegt haar moeder Marieke Genard. ‘Een klasgenootje van Zoë’s jongere broer is om het leven gekomen, toen hij met de fiets werd aangereden onderweg van school naar huis. En ook hier in de buurt passeren we bijna dagelijks een kruispunt waar een kind is omgekomen op zijn fietsje. Dat ligt op onze route naar de lagere school, die we tot nu toe altijd samen gefietst hebben. Vanaf maandag fietst Zoë de andere kant op, in haar eentje.’

 

Elliot (12) - Gent

‘Jij bent altijd zo ongerust, mama’

‘Goed naar rechts kijken, Elliot!’, roept zijn mama over haar schouder. Behoedzaam steekt de twaalfjarige jongen zijn linkerarm uit en buigt af: terwijl de weg scherp naar rechts draait, moet hij oversteken naar links. Even verderop staat een ronde spiegel, maar daarin zie je het aankomende verkeer pas als je al in het midden van de straat staat. ‘Soms moeten we daar stoppen, tussen de voorbijrazende auto’s’, zegt Bieke Purnelle. Vanaf maandag rijdt haar zoon voor het eerst alleen met zijn fiets naar school in Sint-Amandsberg, net binnen en vlak bij de grote ring rond Gent.

 

Emma (12) - Dilbeek

‘Minder auto’s verwacht’

‘Ik had wel minder auto’s verwacht’, zegt Emma na haar eerste rit naar haar nieuwe school. Ze zal deze weg vanaf maandag elke ochtend afleggen. Donderdag oefende ze samen met mama Jiska Bolhuis-Luca. ‘Emma gaat naar een school met 2.000 leerlingen’, zegt ze. ‘Ze zal de stroom maar hoeven te volgen.’ Jiska hoopt dat die vooral uit fietsers zal bestaan.