Foto: BELGA

Heropstart Doel 1 en 2 uitgesteld

Engie Electrabel heeft de heropstart van de kerncentrales Doel 1 en 2 uitgesteld tot december. Normaal gezien moest dat in oktober gebeuren.

De werken om de reactoren tien jaar langer te gebruiken, tot 2025, vergen meer tijd dan gedacht.

In april was door een lek in een reservekoelsysteem van Doel 1 nog ongecontroleerd licht radioactief water vrijgekomen. Daarom werd ook Doel 2 nagekeken op dat punt.

Bij de bewuste installatie van Doel 2 werd geen lek vastgesteld, zegt woordvoerster Hellen Smeets. Maar wel slijtage. ‘De waterleiding was aan het degraderen, maar er is geen lek. We gaan ze preventief vervangen.’

De bewuste leiding voorziet de kernreactor van koelvloeistof in noodsituaties.

De woordvoerster voegt eraan toe dat de revisie in het kader van het langer openhouden van de kerncentrales een complex proces is, waarbij veel tests komen te kijken. Daardoor is er extra tijd nodig.

‘Rekening houdend met deze elementen wordt de planning voor revisie verlengd en zal de onbeschikbaarheid duren tot 10 december voor Doel 1 en tot 31 december voor Doel 2’, aldus het bedrijf.

‘Electrabel herinnert eraan dat deze ontwikkelingen geen enkele impact hebben op de bevolking, de medewerkers en de omgeving’, zegt het bedrijf nog . De uitbater gaat ervan uit dat het uitstel geen bevoorradingsproblemen veroorzaakt.

Bron: BELGA