Foto: afp

‘Campagne tegen Rohingya was poging tot volkerenmoord’

De VN vragen om Myanmarese top­generaals voor het Strafhof te brengen. Ook de regering van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, die minder macht heeft dan het leger, schoot zwaar tekort, klinkt het.

Precies één jaar na de vlucht van ongeveer 700.000 Rohingya uit ­Myanmar haalt de onderzoekscommissie van de VN zwaar uit naar de militaire en civiele leiders van het Aziatische land. In hun eindrapport zeggen onderzoekers dat de ­vernietigings- en verkrachtingscampagne uit 2017 een poging tot volkerenmoord op de Rohingya was. Ze willen dat stafchef Min Aung Hlaing en vijf andere topgeneraals zich voor die ‘genocidaire bedoelingen’ verantwoorden bij het Internationale Strafhof in Den Haag of bij een speciaal tribunaal van de VN-Veiligheidsraad.
Myanmar heeft de conventie van het Strafhof niet ondertekend. Het zou door een eensgezinde VN-Veiligheidsraad moeten worden doorverwezen. De kans dat dit gebeurt, lijkt klein: China en ook Rusland blijven het regime steunen. 

Suu Kyi ‘stond het toe’
Ook de regering van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, die minder macht heeft dan het leger, schoot volgens de VN zwaar tekort. Haar regering liet jarenlang haatpropaganda circuleren tegen de Rohingya en liet ook documenten verdwijnen. De VN onderzochten ook de problematische situatie van de Kachin- en de Shan-minderheden.
Voor haar stilte rond de etnische zuivering verloor Aung San Suu Kyi al zeven westerse eretitels, onlangs nog de Freedom of Edinburgh Award. Maar haar kiezers zien Rohingya veelal als terroristen of ongewenste migranten. Ook toen ze die eretitels kreeg, zweeg Suu Kyi over de gediscrimineerde minderheden.

Facebook reageert
Facebook, dat volgens het rapport nalatig was in zijn aanpak van online haatpropaganda, was de eerste om te reageren. Het heeft een twintigtal militaire accounts, waaronder die van stafchef Hlaing, permanent verwijderd. Samen bereikten die giftige accounts 12 miljoen Myanmarezen.
De VN vragen een embargo op wapenhandel met Myanmar. Tussen 1990 en 2016 waren China, Rusland en Oekraïne de grootste leveranciers. Maar ook Duitsland en Polen verkochten volgens Al Jazeera (onderdelen van) vliegtuigen aan Myanmar, ondanks een EU-wapen­embargo. 

Niet te missen