Foto: rr

Thomas Cook evacueert hotel in Egypte na dood twee toeristen, ook achttien Belgen vertrokken

Thomas Cook evacueert 307 klanten uit een hotel in Egypte waar dinsdag twee Britse toeristen overleden en andere toeristen ziek zijn geworden. Ook achttien Belgen moesten verhuizen naar een ander hotel, meldt een woordvoerder van de touroperator. concurrent Tui acht een evacuatie niet nodig.

Volgens de Britse pers zijn de overleden toeristen een koppel zestigers uit Burnley. De 69-jarige John Cooper zou eerder deze week om het leven gekomen zijn na een hartaanval. Zijn vrouw Susan (64), die al bijna haar hele carrière voor Thomas Cook werkte, stierf enkele uren later. Het Britse echtpaar was op dat moment op vakantie in het Steigenberger Aqua Magic Hotel, een vijfsterrenhotel aan de Rode Zee in Hurghada.

'We zijn diep bedroefd door de tragische overlijdens van John en Susan', luidt het in een officieel statement. 'Hun doodsoorzaak is nog niet bekend, maar omdat veiligheid altijd onze eerste prioriteit is en we nog meer meldingen kregen van ziekte bij andere gasten, hebben we besloten om al onze klanten er weg te halen. Iedereen kreeg de keuze: een alternatief hotel of naar huis terugkeren. Voorlopig is het ook niet mogelijk om in het hotel een nieuwe vakantie te boeken.'

Onder de geëvacueerde klanten bevinden zich naast de achttien Belgen ook Duitsers, Nederlanders en Britten. Thomas Cook bevestigt aan De Standaard dat er onder de andere zieke toeristen geen Belgische vakantiegangers zijn. Zij hebben dan ook allemaal besloten hun vakantie voort te zetten in een ander hotel in Hurghada.

Het Steigenberger Aqua Magic Hotel heeft volgens Thomas Cook een goede reputatie. 'Het hotel is eind juli nog gescreend op veiligheid en gezondheid en haalde toen een score van 96 procent.'

Via Tui logeren momenteel 41 Belgische toeristen in het betrokken hotel. 'Wij volgen het onderzoek van nabij op, maar hebben geen indicaties dat er ook maar iets fout zou zijn met het hotel', zegt Tui-woordvoerder Piet Demeyere. 'Van onze klanten hebben we ook geen enkele vraag gekregen om het hotel te verlaten. We gaan dan ook geen beslissingen nemen tegen de wil van onze klanten in'.

Bron: BELGA, Het Nieuwsblad
Niet te missen