Confidence Man: Een Vengaboy en een coole bitch

We zagen in deze editie van Pukkelpop al enkele bands die, liever dan gewoon zichzelf te zijn, een heuse act opvoerden. De leden van Superorganism hingen de onverschillige internet-weirdo’s uit, het man-vrouwduo Sofi Tukker ontpopte zich tot dansinstructeurs en Max Colombie speelde zoals gewoonlijk weer voor de malle droomjongen (waarvan we vermoeden dat het een uitvergrote versie van hemzelf is).

Vooral bij de man-vrouwduo’s riep die aanpak herinneringen op aan de nineties. Met zijn foute blonde kapsel en afgetrainde lijf had Sugar Bones, de mannelijke helft van Confidence Man, niet misstaan tussen de Vengaboys. Zijn vrouwelijke compagnon Janet Planet incarneerde dan weer een bitchy versie van het archetype van de ‘Valley girl’, bekend van de film ‘Clueless’ (u herinnert zich het personage Cher Horowitz vast nog wel) of van de gelijknamige song die Frank Zappa ooit met zijn dochter Moon opnam. ‘Valley girls’ zijn woonachtig te Californië, rijk, oppervlakkig en egocentrisch. Precies die houding wist Janet Planet op hilarische wijze aan te nemen.

Muzikaal tapte Confidence Man vaak uit hetzelfde vaatje: kekke beats, catchy refreinen - ‘C.O.O.L.’ had het ‘Y.M.C.A.’ van de jaren negentig kunnen zijn - en funky baslijntjes. Janet Planets stem zat de hele tijd te ver achterin de geluidsmix. Maar dat deerde allemaal niet, want de kostuumwissels, de choreografietjes en de swingende groove van deze Aussies maakten dat iedereen met een malle grijns op zijn gezicht stond te shaken.