Foto: BELGA

John Crombez: ‘Scoren we slecht in de steden, dan stopt het voor mij’

Als de SP.A bij de gemeenteraadsverkiezingen slecht scoort in de steden, stopt John Crombez als partijvoorzitter. Dat zegt hij in een interview met De Morgen.

‘Als de verkiezingsuitslag echt niet goed is, zal ik mijn conclusies wel trekken’, zo zegt Crombez. ‘Wees gerust, ik zal me niet vastklampen aan mijn stoel.’ Hij wil wel geen concrete cijfers verbinden aan die belofte. ‘Je kunt daar geen percentages op plakken’, meent hij.

De SP.A levert burgemeesters in steden als Gent, Brugge, Leuven, Oostende, Vilvoorde en Lommel, maar is lang niet zeker dat ze die gaat kunnen behouden. In meerdere steden, zoals in Gent en Lommel, kwamen de socialisten negatief in het nieuws.

In Gent stapte Tom Balthazar op, de gedoodverfde opvolger van huidig burgemeester Daniel Termont, na de commotie rond de Publifin-zaak. De Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven moest deze zomer schepen en partijgenoot Anick Berghmans op non-actief zetten nadat ze was opgepakt in de zaak rond de plofkraken. In Hasselt moest Hilde Claes de burgemeestersjerp in september 2016 afgeven.

‘De ambitie is dat we kunnen blijven zorgen voor de steden waar we nu besturen’, maakt Crombez zich sterk. ‘En liefst nog een paar meer. Als dat niet lukt, hebben we een probleem.’

Bron: BELGA