Foto: AFP

Waarom er zoveel overstromingen zijn in Zuid-Frankrijk

Stortregens in het Zuid-Franse departement Gard hebben gisteren drie campings onder water gezet. Zo’n 750 mensen moesten worden geëvacueerd. Elk jaar teisteren overstromingen de regio door de zogenaamde ‘épisodes méditerranéens’.

Gemiddeld drie tot zes keer per jaar brengen gewelddadige stormsystemen intense neerslag naar het Middellandse Zeegebied. Die neerslag kan oplopen tot 200 mm in één enkele dag. Het equivalent van enkele maanden regen kan dan in enkele uren of dagen vallen. Dat blijkt uit cijfers van Meteo France.

In september 2002 beleefde de Gard een bijzonder gewelddadige épisode: in de gemeente Anduze viel er 687 mm neerslag op minder dan een anderhalve dag. Dat komt overeen met twee derde van het jaargemiddelde. De grote hoeveelheid neerslag veroorzaakte zware overstromingen waarbij 22 mensen het leven lieten. Ook de jaren nadien waren er zulke overstromingen in de regio. In een ander Zuid-Frans departement, de Var, vielen in 2010 zo’n 25 doden bij hevige regenval.

Zware regenstormen

Het mediterrane klimaat wordt gekenmerkt door een hete en droge zomer. Omdat de temperatuur van de Middellandse Zee toeneemt, stijgt de hete, vochtige en onstabiele lucht. Als die warme lucht in contact komt met koudere lucht vanuit het noorden, ontstaan regenstormen, of épisodes méditerranéens.

 

De stortbuien komen het vaakst voor in de herfst, want dan is de zee het warmst, en treffen het vaakst de departementen Gard en Ardèche. Elk jaar valt daar gemiddeld meer dan 200 mm neerslag op een enkele dag. In Hérault en Lozère gebeurt dat om de een of twee jaar.

Klimaatverandering

Door de opwarming van de aarde zal het aantal Europeanen dat getroffen wordt door overstromingen, met 86 procent toenemen, of ongeveer 650.000 mensen per jaar. Dat blijkt uit een studie die in januari gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift Climate.

Volgens Meteo France is Zuid-Frankrijk een van ’s werelds meest prominente ‘hotspots’ van de klimaatverandering. Maar door de opwarming van de aarde komt ook de rest van Europa in de problemen, volgens de Franse klimatoloog Jean Jouzel, vicevoorzitter van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). ‘Vandaag krijgt circa 5 procent van de Europeanen af te rekenen met extreme klimaatomstandigheden zoals overstromingen, droogte, hittegolven, stijging van de zeespiegel’, zei hij deze maand aan De Tijd.

‘Maar wanneer de aarde verder opwarmt, zal dat in de tweede helft van de eeuw voor twee op drie Europeanen het geval zijn. Elk jaar zijn in Europa 3.000 doden toe te schrijven aan het klimaat. Dat kan oplopen tot 150.000 als we geen serieuze inspanningen leveren in de strijd tegen de opwarming. Dat zijn toch cijfers om bij stil te staan.’

Niet te missen