Foto: rr

Zeldzaam interview met Belgische strijder in Syrië: ‘Ik werk als onafhankelijke’

Jenan Moussa, een journaliste van de Arabische televisiezender Al Aan, is erin geslaagd via het internet in contact te komen met een Belgische en twee Nederlandse Syriëstrijders in Idlib. ‘Nu werk ik als onafhankelijke samen met verschillende groepen’, zegt de Belg.

De drie geïnterviewde strijders noemen zichzelf Abu Abdul Rahman al-Belgiqi, Abu Mohammed al-Holandi en Abu al-Zubair al-Holandi. Alledrie zijn ze volgens de journaliste meer dan vijf jaar geleden aangekomen in Syrië, en ze beschouwen zichzelf als beschermers van het Syrische volk.

‘Wij zijn terroristen als jullie daarmee bedoelen dat we mensen zijn die helpen om de onderdrukkers te doen stoppen met hun onderdrukking van het Syrische volk’, zegt de Belg. Hij was vroeger lid van het al-Nusrafront en van Islamitische Staat, maar werkt nu als onafhankelijke.

‘De onafhankelijken hier sluiten zich niet aan bij groepen, ze sluiten zich militair aan bij vele groepen. We zeggen dat we met tien, vijftien, twintig of dertig broeders zijn, en dat we ons militair willen aansluiten bij elke mogelijke job. Dus elke keer als het regime een aanval doet, staan we klaar om te helpen, of het nu in Idlib, Latakia, Hama of Aleppo is.’

De Syriëstrijders leggen uit hoe de stad zich voorbereidt op een aanval van het regime, en hoe ze hun diensten aanbieden aan de aanwezige groeperingen.

Idlib

De drie zijn zich ervan bewust dat alle ogen gericht zijn op Idlib, waar talrijke strijders hun onderkomen hebben gevonden nadat ze verdreven zijn uit andere gebieden die weer onder de controle van het regime staan.

Ze weten dat het regime aanvallen zal uitvoeren op de stad, en nemen dan ook voorzorgsmaatregelen. ‘Allereerst bereiden wij ons mentaal en fysiek voor op zo’n aanval. Door vaak Allah om vergiffenis te vragen, veel aanbiddingen te doen, en ons volledig te richten op ons geloof’, zegt een van de Nederlanders. ‘En fysiek bereiden wij ons natuurlijk voor door goede verdedigingen neer te zetten, zodat we alle barbaarse aanvallen van dit regime en sjiitische milities kunnen tegenhouden.’

Geen duidelijkheid over identiteit

Terreurexpert Pieter Van Ostaeyen, die een databank beheert met de namen van Syriëstrijders, kan de Belg niet identificeren. ‘We weten totaal niet wie dat is’, zegt hij. Van Ostaeyen vond in zijn databank wel één mogelijke kandidaat, maar die zou in 2016 zijn overleden. ‘Ze zijn ook in Nederland aan het zoeken. Ik heb al enkele berichten uitgewisseld met een Nederlandse analist, en ook daar zijn er twee mogelijkheden, maar ook die zijn overleden.’

Niet te missen