Europese noodhulp voor Indonesisch eiland, dodentol loopt op tot 347

De dodentol na de aardbeving op het Indonesische eiland Lombok blijft oplopen, terwijl de eerste verhalen van chaotische reddingen opduiken. Intussen heeft de Europese Unie al een eerste schijf noodhulp van 150.000 euro vrijgemaakt.

De aardbeving met magnitude 6,9 op de schaal van Richter van zondagavond eiste volgens staatspersagentschap Antara zeker 347 mensenlevens. In een eerdere balans had het nationale agentschap voor het beheer van rampen het nog over 131 doden. Men verwachtte wel dat de dodentol nog fors zou oplopen.

Een week eerder kwamen op het vakantie-eiland ook al 17 anderen om bij een andere aardbeving.

Meer dan 150.000 mensen zijn intussen op de vlucht en meer dan zeventigduizend bewoners zijn dakloos omdat hun huizen beschadigd of vernield zijn. Ze overnachten in noodopvang, maar volgens de autoriteiten is er een gebrek aan voedsel, drinkwater, geneesmiddelen en medisch personeel.

‘Betalen om gered te worden’

Intussen tekenen de Britse kranten The Independent en The Guardian het minder opbeurende relaas van enkele toeristen op. Volgens de 33-jarige Britse Katy Flay vroegen reddingswerkers aan toeristen om geld, alvorens ze op een reddingsboot toegelaten werden. ‘Boten voeren halfleeg uit omdat ze een ticket eisten van ons. En sowieso waren er geen boten genoeg voor iedereen. Mensen gingen met elkaar op de vuist.’

Europese noodhulp voor Indonesisch eiland, dodentol loopt op tot 347
Reddingen per boot verliepen in totale chaos. Foto: AP

De Amerikaanse Michelle Thompson maakte gelijkaardige taferelen mee. ‘Mensen gooiden hun koffers aan boord terwijl ik mijn gewonde echtgenoot op de boot probeerde te krijgen. Hij bloedde.’

Een zekere Simon uit Londen bevestigt de chaos. ‘De redding gebeurde extreem ongecoördineerd. Boten gingen alle richtingen uit. Het was ieder voor zich. Uiteindelijk geraakten we wel op een boot, na betaald te hebben.’

‘De evacuatie-inspanningen zijn opgevoerd, maar er zijn nog heel wat problemen op het terrein’, bevestigt een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst.

Europese noodhulp voor Indonesisch eiland, dodentol loopt op tot 347
Reddingswerkers zijn op zoek naar overlevenden. Foto: EPA-EFE

Held van de natie

Woensdag haalden reddingswerkers nog een vrouw van onder het puin en ook donderdag wordt gezocht naar overlevenden. Zo is men onder meer op zoek naar de tante van de 18-jarige sprinter Lalu Muhammad Zohri, sinds kort de held van de natie door een gouden medaille te winnen op een WK voor min-20-jarigen, terwijl hij amper geld genoeg had om loopschoenen te kopen.

Daarnaast haalt het verhaal van Narto Aryadi ook de internationale media. Hij deed er meer dan 12 uur over om zichzelf door middel van een stuk puin vrij te graven, en zijn gewonde schoonbroer daarbij mee naar buiten te sleuren.

150.000 euro noodhulp

De Europese Commissie heeft intussen bekendgemaakt dat het een eerste schijf noodhulp van 150.000 euro vrijmaakt voor de slachtoffers van de aardbeving. Met het geld moet de hoogste nood gelenigd kunnen worden bij 4.000 mensen in de hardst getroffen regio’s in het oosten en het noorden van Lombok.

Het Indonesische Rode Kruis zal het geld onder meer kunnen gebruiken om dekzeilen, dekens, matrassen en hygiënepakketten te bezorgen. Ook zuiver water, basisgezondheidszorg en psychologisch bijstand moeten weer toegankelijk worden voor de getroffenen.

Bovenop het leveren van deze financiële bijdrage, springt de EU de hulpdiensten in Indonesië bij door met haar Copernicus-satellietprogramma het rampgebied in kaart te brengen. Op de luchthaven van Lombok is tevens een consulaire hulppost ingericht om gestrande EU-burgers bij te staan met praktische informatie over bijvoorbeeld vertrekkende vluchten.

Bron: Belga, Reuters, The Independent, The Guardian, CNN