Foto: Photo News

Ook scholen moeten copyright fotografen respecteren

Scholen mogen niet zomaar foto’s waarop copyright berust overnemen, zelfs niet als ze deel uitmaken van een presentatie van een leerling. Dat de fotograaf al toestemming heeft gegeven aan een andere website om de foto te verspreiden, maakt niets uit. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie dinsdag in een arrest.

De zaak draaide rond een school in Duitsland. Die had een fotopresentatie van een leerling met daarin een afbeelding van een reiswebsite op de schoolwebsite had gezet. Een Duitse fotograaf had die reiswebsite de toestemming gegeven om een van zijn foto’s te gebruiken. Een leerling van een middelbare school in de deelstaat Noordrijn-Westfalen had die foto gedownload en gebruikt in een presentatie voor een van zijn vakken. De school publiceerde vervolgens die presentatie op haar website.

Maar de fotograaf was het daarmee oneens. Hij trok naar de rechtbank wegens schending van zijn auteursrecht. Hij had enkel de reiswebsite toestemming gegeven, klonk het, en niet de school.

Het Duitse gerecht trok daarop naar het Europees Hof van Justitie. Dat oordeelt nu dat de schoolwebsite inderdaad opnieuw de uitdrukkelijke toestemming van de fotograaf nodig had. Door de foto op een andere website te plaatsen, maakt de school de foto beschikbaar voor een ‘ander publiek’, klinkt het, terwijl de fotograaf enkel de toestemming heeft gegeven met het oog op het publiek van de reiswebsite.

Links

Voor hyperlinks - die opnieuw naar de initiële website leiden - geldt een andere redenering. Die ‘dragen alleen maar bij aan de vlotte functionering van het internet’, oordeelt het Hof. Linken naar een foto op de oorspronkelijke site mag dus wel.

Bron: BELGA
Niet te missen