Russische spionne opgepakt in VS na 'infiltratie' NRA

De Amerikaanse overheid heeft een 29-jarige Russische vrouw aangeklaagd voor spionage. Ze probeerde in verschillende politieke groepen te infiltreren, waaronder de Amerikaanse wapenlobby National Rifle Association (NRA).

Maria Butina, een pro-wapen activiste, wordt aangeklaagd omdat ze in het geheim met Moskou communiceerde. Volgens de aanklacht probeerde ze 'alternatieve communicatiekanalen' op te zetten. Ze infiltreerde in de NRA in een poging om de Republikeinse partij en verschillende politici te beïnvloeden. 

Butina reporteerde aan het Kremlin via een hooggeplaatste Russische medewerker. De naam van de Rus wordt niet gecommuniceerd, maar Amerikaanse media gaan ervan uit dat het om Alexander Torsjin gaat. Butina was een protégé van de voormalige Russische bankier. Torsjin zat in 2016 bijvoorbeeld met Donald Trump Junior aan tafel tijdens een samenkomst van de NRA. Amerika legde Torsjin in april van dit jaar sancties op.

Volgens de aanklagers heeft de 29-jarige spionne 'relaties uitgebouwd met verschillende Amerikaanse burgers', onder wie politici, en is ze 'geïnfiltreerd in verschillende organisaties die de Amerikaanse politiek beïnvloeden'. 'Dit met het doel de belangen van de Russissche federatie te bevorderen.'

Volgens de advocaat van Butina, Robert Driscoll, was zijn cliënte 'geen spionne' en is de aanklacht 'overdreven'. 'Er zijn geen aanwijzingen dat mijn cliënte een poging ondernam om bepaalde wetten of het beleid in de VS te beïnvloeden of ondermijnen.' Volgens Driscoll is Butina gewoon een studente internationale relaties 'die haar diploma probeert te gebruiken om een job in de zakenwereld te krijgen'.

De NRA heeft voorlopig nog niet gereageerd. 

 

Bron: Bloomberg
Niet te missen