Foto: AFP

Vergiftiging Russische ex-dubbelspion: politie neemt meer dan 400 mogelijk besmette items in beslag

Scotland Yard heeft meer dan 400 items uit het huis van Charlie Rowley in beslag heeft genomen. Dat maakte een woordvoerder zaterdag bekend. Vrijdag werd gif uit een flesje aangeduid als de oorzaak van de vergiftiging van het koppel in het Engelse Amesbury.

Rowley (45) en zijn partner Dawn Sturgess (44) werden op 29 juni ziek. Vorige week stierf Sturgess in het ziekenhuis. Rowley ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Een groot aantal van de 400 voorwerpen kunnen besmet zijn, zei de politie, en het onderzoek kan verschillende maanden in beslag nemen. De politie kan ook niet uitsluiten dat andere plaatsen in het gebied besmet werden.

‘We proberen niet alleen een bijzonder ernstig misdrijf op te lossen, maar ook de risico’s te definiëren voor het grote publiek. En dat terwijl we proberen om de betrokken zo weinig mogelijk bloot te stellen aan besmetting’, zei Neil Basu. ‘Het is een zorgvuldig en vitaal werk, dat helaas heel lang duurt.’

Deskundigen hebben vrijdag bevestigd dat er novitsjok werd aangetroffen in een flesje in de woning van Charlie Rowley. Het is nog niet duidelijk waar de fles vandaan kwam en hoe ze er terechtkwam. Verdere wetenschappelijke testen moeten uitmaken of het gif afkomstig is van dezelfde partij als het gif dat de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in maart besmette. Groot-Brittannië heeft Rusland ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor die aanval, maar Rusland ontkent dat.

Bron: BELGA
Niet te missen