‘De brief voor de koning’ wordt serie

Netflix verfilmt De brief voor de koning van Tonke Dragt, een van de populairste jeugdboeken uit het Nederlandse taalgebied.

De opnamen van de Engelstalige reeks vinden dit najaar al plaats in Praag en Nieuw-Zeeland. Namen van regisseur(s) of acteurs zijn nog niet bekendgemaakt.

De jeugdroman verscheen in 1962 en is al aan zijn vijftigste druk toe in het Nederlands. Het verhaal, over een schildknaap die een belofte doet aan een vreemdeling waardoor hij in een reeks avonturen verzeilt, is vertaald in 25 talen, waaronder Chinees, Russisch en Japans. In 2008 werd het boek al verfilmd door Pieter Verhoeff. Het initiatief voor de serie kwam van de Nederlandse producent Paul Trijbits, die Netflix samenbracht met uitgeefster Manja Heerze.

Dragt, 87, is blij dat haar verhaal er straks 125 miljoen kijkers bij krijgt. Netflix en Trijbits’ bedrijf Film Wave leiden de productie. Will Davies, scenarist van onder meer Hoe tem je een draak?, maakte een bewerking. Maar ‘zowel Dragt als uitgeverij Leopold wordt volop bij de productie betrokken’, zegt Heerze in Boekblad. ‘Dat gaat op een heel prettige manier.’