Foto: EPA

‘Vierde telecomspeler doet prijzen dalen’

Gaan de prijzen voor mobiele telefonie omlaag als er een vierde speler bij komt? Telecomwaakhond BIPT denkt van wel.

Vorige maand lanceerde minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) het idee om een vierde mobiele telecomspeler toe te laten op de Belgische markt. Volgend jaar worden de mobiele frequenties opnieuw geveild en dat is volgens hem hét moment om een nieuwe speler de markt te laten openbreken.

Hij vindt nu steun bij telecomregulator BIPT. ‘Een vierde speler kan een positieve rol spelen voor het verder aanscherpen van de prijsconcurrentie’, stelt het in een verslag. In Frankrijk, Nederland en Italië gebeurde dat volgens het BIPT ook al. ‘We mogen aannemen dat de prijzen, zeker in een eerste fase, sterk gaan dalen’, klinkt het.

De regulator stelt vast dat de tarieven de laatste jaren al wel zijn gedaald. Toch zijn sommige producten nog duurder dan in de buurlanden, zoals formules met veel mobiele data.

‘Nu of nooit’

Operatoren Proximus en Telenet waarschuwden dat meer concurrentie zou leiden tot minder investeringen en zelfs banenverlies. Volgens het BIPT is de impact op investeringen en de kwaliteit van de diensten ‘minder duidelijk’, verwijzend naar ‘tegenstrijdige studies’. Het sluit niet uit dat lagere investeringen en minder goede kwaliteit een gevolg kunnen zijn.

De Croo zelf ziet in het verslag de bevestiging dat het gaat om ‘een uniek moment om de telecommarkt te dynamiseren, en aan te zetten tot scherpere prijsconcurrentie’. Hij denkt dat de operatoren wel moéten blijven investeren, omdat ze 5G willen aanbieden, en omdat de overheid hen dekkingsverplichtingen oplegt.

‘Natuurlijk zullen de bestaande operatoren zich blijven verzetten tegen de intrede van een nieuwe concurrent’, zegt de minister. ‘Ze blijven de koek de volgende twintig jaar het liefst onder hun drie verdelen.’ Volgens De Croo is het ‘nu of nooit’.

Proximus wilde het verslag eerst doornemen vooraleer te reageren.