Foto: BELGA

Bekende chef Pierre Romeyer gestorven

Pierre Romeyer werd omschreven als één van de peetvaders van de Belgische keuken. Zijn reputatie is vergelijkbaar met die van Pierre Wynants van Comme Chez Soi. Hij stierf donderdag op 88-jarige leeftijd.

De gevierde chef had op het einde van zijn carrière drie sterren op zijn naam staan. Romeyer stond al op heel jonge leeftijd in de keuken. Zijn carrière begon op 15-jarige leeftijd bij l’Auberge d’Alsace van George Michel in Brussel. Romeyer kreeg nadien de ene prijs na de andere. Zo won hij in 1950 de Albert Couvreur-prijs, en vijf jaar later de toen gerenommeerde Prosper Montagné prijs.

Romeyer opende zijn eerste eigen restaurant in 1959, de Val Vert, nadat hij bekendheid verwierf als kok van de Expo 58. Acht jaar later opent hij de Maison de Bouche, op een boogscheuat van de Val Vert.

De eerste ster kreeg Romeyer in 1969 toegewezen, de tweede in 1971 en de derde volgde in 1983. Hij behield zijn drie sterren tot hij la Maison de Bouche sloot in 1994.

Romeyers stond mee aan de wieg van ‘Les Maîtres-cuisiniers’ of de Meesterkoks van België in 1980. Chefs konden pas lid worden van het exclusieve culinaire clubs wanneer ze werden voorgedragen.

Op 30 juli zal er een herdenking plaatsvinden op het stadhuis in Brussel.