Merkel en Macron temperen enthousiasme Trump: alleen eerdere toezeggingen herhaald

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump zullen de overige Navo-lidstaten hun bijdrage snel met 33 miljard dollar verhogen. 'De Verenigde Staten werden oneerlijk behandeld, dat is niet meer het geval'. Dat zei Trump na een crisisoverleg met de leiders van de andere staten. Maar Merkel en Macron laten alvast uitschijnen dat er geen nieuwe toezeggingen zijn gemaakt.

Trump week vandaag opnieuw af van het schema. Eigenlijk moest gepraat worden over het Navo-lidmaatschap van Georgië en de situatie in Oekraïne, maar Trump koos ervoor om zijn agenda weer boven te halen. Hij eiste een spoedzitting over het budget van de Navo, en die werd ook bijeengeroepen.Volgens persagentschap Reuters viseerde hij tijdens een bijeenkomst achter gesloten deuren expliciet Duitsland, Spanje en ons land. 

Volgens het agentschap benadrukte hij opnieuw dat alle lidstaten 2 procent van hun bbp aan defensie spenderen. Op de VS na zijn er echter nauwelijks lidstaten die dat doen. België belooft dit al sinds 2014 te doen, maar in de praktijk bengelt ons land bijna onderaan de lijst. 

Op een persconferentie zei Trump dat hij tot gisteren 'heel ongelukkig' was omdat het 'oneerlijk' was dat de VS meer bijdragen dan andere landen. 'Maar vandaag hadden we een heel goede bijeenkomst. De sfeer in de vergaderzaal was goed. Toen we naar buiten gingen was iedereen bereid om meer en sneller bij te dragen'. Hij erkende dat het er stevig aan toeging, maar 'iedereen is blij met deze uitkomst'. 

In de vragenronde verduidelijkte Trump dat alle leden sneller die 2 procent zouden vrijmaken. dat zou 'binnen een relatief korte termijn, van enkele jaren' gebeuren. Dat moet 33 miljard dollar extra opleveren. Op termijn streeft Trump ernaar om dat te verhogen naar 4 procent, wat hem een 'correcter' getal lijkt. 

Niets nieuws

Maar zowel de Franse president Macron als de Duitse kanselier Angela Merkel reageert gelaten. 'We moeten praten over wat we meer kunnen doen', zei Merkel na afloop. Ook volgens Macron is er niets nieuws onder de zon. 'Iedereen ging ermee akkoord om de uitgaven te verhogen, zoals in 2014 afgesproken, en iedereen heeft ermee ingestemd die toezeggingen na te komen.'

'Superieur materiaal'

Volgens Trump toonden sommige landen zich bezorgd over hoe ze die bijdrage zouden betalen. Maar de VS zouden meehelpen om dat mogelijk te maken bij het aankopen van Amerikaans materiaal. 'We beschikken over de beste wapens, van vliegtuigen tot raketten', aldus de president. Welke landen zich zorgen maakten, zei hij niet. 

Niet uit Navo stappen

Dalia Grybauskaite, de presidente van Litouwen ontkende na afloop echter dat Trump gedreigd zou hebben om uit de Navo te stappen. Zij bevestigde wel dat Trump eiste dat de budgetten voor defensie onmiddellijk naar 2 procent verhoogd moeten worden. 

Tijdens zijn persconferentie kreeg Trump ook expliciet de vraag of hij de VS uit de Navo zou kunnen laten stappen. De president zei dat hij dit wellicht kon, maar dat dit niet aan de orde was. 

Bron: DS/Reuters/Bloomberg
Niet te missen