Foto: AFP

Puigdemont tekent beroep aan tegen overlevering aan Spanje

De vroegere Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont tekent bij het Duits Grondwettelijk Hof beroep aan tegen zijn overlevering aan Madrid. Dat bevestigt zijn Belgische advocaat Paul Bekaert aan Belga.

Volgens Bekaert moet het Grondwettelijk Hof in Karlsruhe over drie maanden een uitspraak doen, en blijft Puigdemont tot dan in Duitsland op vrije voeten.

Het Oberlandesgericht in Sleeswijk-Holstein besloot donderdag dat Puigdemont mag worden overgeleverd aan Spanje. De Duitse rechtbank ging daarmee in op de vraag van Madrid. De Spaanse krant El Pais benadrukt dat Puigdemont zich in Spanje alleen maar moet verantwoorden voor misbruik van overheidsgeld. Hij zou daar dus niet verder kunnen worden vervolgd voor rebellie, de zwaarste aanklacht die tegen hem liep.

Niet alleen tekende Puigdemont hoger beroep aan, ook de procureur-generaal van Sleeswijk-Holstein moet nog akkoord gaan met de overlevering. De procureur was van plan die instemming 'spoedig' te verlenen, zei een woordvoerster donderdag. Op 1 juni vroeg de aanklager namelijk al om het aanhoudingsbevel tegen Puigdemont uit te voeren, omdat hij vreesde dat de Catalaan zou vluchten.

De rechters verwierpen donderdag het argument van Puigdemont, die had aangehaald slachtoffer te zijn van een politieke vervolging en dat zijn overlevering daarom afgewezen moest worden. 'Het is absurd de Spaanse staat hiervan te beschuldigen', aldus de Duitse rechtbank. 'Spanje is lid van de juridische ruimte van de Europese Unie.'

Onafhankelijkheidsreferendum

Carles Puigdemont verblijft sinds 25 maart in Duitsland, waar hij werd opgepakt op basis van een in Madrid uitgevaardigd Europees aanhoudingsbevel. Begin april mocht hij de gevangenis van Neumünster verlaten, in afwachting van een eventuele overlevering aan Spanje. Hij mocht zich vrij bewegen, maar Duitsland niet verlaten.

Aanleiding voor Puigdemonts juridische problemen is het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië van oktober 2017. Voor dat referendum werd volgens het Spaanse gerecht 1,6 miljoen euro uitgegeven.

Bron: BELGA
Niet te missen