Foto: EPA-EFE

’Cynische’ Seehofer onder vuur na zelfmoord uitgewezen Afghaan

Een Afghaan heeft kort nadat hij naar zijn geboorteland werd uitgezet daar zelfmoord gepleegd. Hij maakte deel uit van een groep uitgewezen mensen waarover de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) trots had gemeld dat ze teruggestuurd waren. Het levert Seehofer ook binnen zijn coalitie kritiek op.

Op een persconferentie over het Duitse uitzetbeleid wees Seehofer er dinsdag op dat er meer mensen worden teruggestuurd. ‘Neem bijvoorbeeld Afghanistan. Uitgerekend op mijn 69ste verjaardag zijn, zonder dat ik daarom gevraagd heb, 69 mensen teruggestuurd’, zei hij met een monkellachje. Hij wees erop dat er met een vorige vlucht maar 10 mensen werden gerepatrieerd.

Maar woensdag lekte uit dat één man al op de dag van de uitzetting, op 4 juli, meteen na aankomst in Kaboel zelfmoord heeft gepleegd. Het deed de kritiek over de uitspraak van Seehofer alleen maar aanzwellen. Vooral binnen de SPD, die samen met de CSU van Seehofer en het CDU van Merkel de regering vormt, veroorzaakt de affaire ophef. Seehofer zelf heeft tot dusver niet gereageerd.

‘Meester in cynisme’

SPD-ondervoorzitter Thorsten Schäfer-Gümbel noemt Seehofer op Twitter ‘een meester in het cynisme’. ‘Politieke strijd sluit menselijkheid, fatsoen en empathie niet uit. Dat geldt ook voor een minister van Binnenlandse zaken’. De jongerenvleugel van SPD vraagt zelfs dat Seehofer aftreedt na zijn uitspraken.

De voormalige minister van Familiezaken Renate Schmidt schrijft in een open brief in de Süddeutsche Zeitung dat Seehofer ‘geen respect verdient’. Ze beschuldigt hem van ‘onverholen vreugde’ over de uitwijzing. ‘Het gaat me niet over de rechtmatigheid van de uitwijzing, maar over het ontbreken van alle menselijkheid daarbij. Het ongeluk van de anderen kan nooit een geschenk of het geluk voor ons zijn. Het terugsturen van mensen mag niet het onderwerp zijn van slechte grappen.’ Schmidt zegt dan ook zich te schamen dat haar partij met Seehofer aan tafel zit.

Mensen

Vanuit de hoek van de CDU blijft het voorlopig stil. De toon van de uitspraak van Seehofer staat in elk geval in duidelijk contrast met de oproep die kanselier Angela Merkel vorige week nog deed. Zij wees erop dat we nooit mogen vergeten dat het ook altijd om mensen gaat.

CSU en CDU zitten al langer op een verschillende golflengte over migratie. De CSU van Seehofer staat voor een veel strenger beleid.

Bron: Sueddeutsche Zeitung, Reuters