Foto: AFP

Stoltenberg: ‘Georgië wordt lid van Navo’

De Navo is ‘onder de indruk’ van de hervormingen die Georgië boekt en steunt het land om lid van de verdragsorganisatie te worden. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg donderdag in de marge van de Navo-top in Brussel.

‘De leiders herbevestigden dit gisteren: we zullen samen met u blijven werken aan de voorbereiding op het lidmaatschap’, zei Stoltenberg aan de Georgische president Giorgi Margvelasjvili tijdens een gezamenlijke persconferentie.

De NAVO-baas zei verder dat de verdragsorganisatie onder de indruk is van de hervormingen die Tbilisi heeft geboekt. ‘We moedigen u aan voort te doen’, klonk het. Margvelasjvili noemde de vergadering van donderdag daarop ‘ongezien voor mijn land’.

Stoltenberg verwees ook naar de Zwarte Zee, die hij een strategische regio noemt. ‘We verbeteren onze dialoog over de Zwarte Zee’, aldus de Georgische president. ‘Daar ben ik heel blij mee. Het zal de veiligheid in onze regio verbeteren.’

Spanningen met Moskou

Dat Georgië wederom een stap dichter bij Navo-lidmaatschap lijkt te staan, kan de relatie van het land met Moskou echter verder onder druk zetten. De verdragsorganisatie steunt namelijk de territoriale integriteit van Georgië ‘binnen de internationaal erkende grenzen, die de regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië omvatten’, herhaalde Stoltenberg.

Rusland steunt dan weer de onafhankelijkheid van de twee Georgische, pro-Russische enclaves Zuid-Ossetië en Abchazië. In 2008 vochten beide landen een blitzoorlog uit over de twee regio’s.

Gezamenlijke militaire oefeningen

De NAVO-baas feliciteerde de Georgische president verder nog met het engagement om ook 2 procent van het bbp aan defensie uit te geven, een engagement dat de NAVO-leden op de top in Wales in 2014 zijn aangegaan.

De Georgische president merkte op dat zijn land nu al een van de grootste bijdrages levert aan de NAVO-missie in Afghanistan. Ook zijn er plannen om volgend jaar gezamenlijke grote oefeningen te organiseren. ‘Georgië verdient een ‘fast forward’ tot het bondgenootschap’, besloot Margvelasjvili.

Bron: BELGA