Foto: Photo News

Via de tolweg naar Zuid-Frankrijk, of toch niet?

Dezer dagen trekken hele horden vakantiegangers met de auto naar het zuiden. De tol op de Franse snelwegen neemt een stevige hap uit uw reisbudget. U kunt ze vermijden, maar dat betaalt u op een andere manier cash.

Wie vanuit België naar Nice rijdt via de Autoroute du Soleil (A7), de populaire autosnelweg, moet gemiddeld 80 euro tol neertellen. Bovendien is de kans groot dat u er in urenlange files terechtkomt. Tijdens het laatste weekend van juli en het eerste van augustus kunt u meer dan 800 km file verwachten in Frankrijk, volgens mobiliteitsorganisatie VAB.

De tolwegen in Frankrijk worden elk jaar wat duurder. U kunt ze vermijden door de nationale wegen te gebruiken. Die zijn tolvrij en leiden u doorheen Franse dorpjes en langs nationale natuurparken.

80 km per uur

Een klassieke oplossing is om Frankrijk binnen te rijden via Luxemburg. Zo kan u in Nice geraken zonder enige tol te betalen, via de A30, de E23 en de E712.

De keerzijde is dat u er via die nationale wegen wel langer over doet. Via de tolweg van Brussel naar Nice rijden, duurt op een rustige dag bijna 12 uur. Via de nationale wegen moet u daar ongeveer 3 uur bijrekenen.

Bovendien is de maximumsnelheid op de nationale wegen in Frankrijk sinds 1 juli verlaagd van 90 naar 80 km per uur. Het tijdverlies loopt dus nog wat op.

Neemt u toch de tolweg? Bespaar ook daar

Als u toch via de tolwegen wil reizen, kan u geld besparen door de smartphone-app Péago te downloaden. Daarmee kan u tussentijds afrekenen op de goedkopere uit- en opritten van de snelweg. Volgens de makers zou u zo tot 25 procent besparen. De app leidt u sinds kort ook naar goedkopere tankstations die net buiten de tolweg liggen.

Hoe kan u de files te slim af zijn?

Vooral in de weekends van 28 juli en 4 augustus worden er heel druk verkeer en urenlange files in Frankrijk verwacht.

Wie de vakantiefiles wil vermijden, vertrekt beter niet op vrijdag of zaterdag. Ook wie ’s nachts vertrekt naar Zuid-Frankrijk komt waarschijnlijk in de file te staan in de regio rond Lyon. Als u zorgeloos wil reizen, kan u het best zondag vertrekken, volgens de VAB.