Foto: AP

Voetballegende Paul Gascoigne vraagt Engelsen vanavond te spelen “als 10-jarige jongetjes”

Voormalig Engels international Paul Gascoigne heeft voor de halve finale tegen Kroatië een opmerkelijke tip voor zijn opvolgers bij de Three Lions. “Ze moeten spelen zoals ik het deed. Ze moeten voor het publiek spelen, voor de fans. Mijn boodschap is: speel zo eenvoudig mogelijk, alsof je een 10-jarig jongetje bent”, zegt ‘Gazza’ in Daily Mirror.

Gascoigne haalde 28 jaar geleden met Engeland de laatste vier op de Wereldbeker in Italië. Na onder meer winst tegen de Rode Duivels in de achtste finales (dankzij de onvergetelijke volley van David Platt diep in blessuretijd), gingen de Engelsen er in de halve finale na strafschoppen uit tegen West-Duitsland. Gascoigne weende toen bittere tranen op het veld.

“Vandaag durf ik nog wel eens te wenen als ik eraan terugdenk, maar dan omdat het de mooiste weken uit mijn leven waren. Als ik naar de foto’s kijk, komen er zoveel mooie herinneringen terug”, zegt de 51-jarige Gascoigne, die als middenvelder “een genie” werd genoemd maar naast het veld een ongeleid projectiel was, getekend door een jarenlange alcoholverslaving.

Gascoigne, die in de nationale ploeg aan de zijde speelde van huidig bondscoach Gareth Southgate, waarschuwt de Engelsen tegelijk Kroatië niet te onderschatten. “Ze hebben een fantastische ploeg. Ze spelen ongelofelijk voetbal. Ik verwacht echt dat het een zware match wordt voor de Engelsen, al hoop ik uiteraard dat ze winnen. Ik wil dat Engeland de Wereldbeker wint maar dan moeten we eerst voorbij Kroatië.”

Bij winst tegen Kroatië speelt Engeland zondag in Moskou om de ultieme roem tegen Frankrijk. Les Bleus klopten dinsdagavond in de eerste halve finale de Rode Duivels met 1-0. België speelt zaterdag in Sint-Petersburg om plaats drie en vier tegen de verliezer van Engeland/Kroatië.

Bron: BELGA