Eerste beelden van Thaise jongens in ziekenhuis

Er zijn beelden vrijgegeven van de Thaise jongens die na meer dan twee weken gered zijn uit een grot. Ze worden verzorgd in het ziekenhuis.

De jongens zitten met mondkapjes in een ziekenhuisbed en zwaaien naar hun ouders die achter een raam staan.

Volgens de artsen verkeren ze in een zeer goede mentale gezondheid. Drie van de jongens worden behandeld voor lichte longontstekingen, maar ze stellen het verder allemaal goed. Alle jongens hebben gewicht verloren en zullen minstens een week in het ziekenhuis verblijven. Daarna volgt een week van recuperatie thuis.

Complexe reddingsactie

Intussen hebben de Thaise Navy Seals een nieuwe video vrijgegeven van de bijzonder complexe reddingsactie. Zo zouden de jongens zwaar verdoofd geweest zijn om te voorkomen dat ze in paniek zouden raken in de nauwe gangen die onder water stonden. Daarna werden ze vastgemaakt aan twee duikers die elke jongen onderwater moesten begeleiden. Op de droge stukken werden ze op een brancard gedragen.

 

Uit getuigenissen blijkt dat de reddingsactie bijna op een ramp is uitgedraaid. De laatste vier Thaise voetballertjes en hun coach waren dinsdag nog maar enkele uren gered uit de ondergelopen grot waar ze al twee weken noodgedwongen verbleven, toen de centrale waterpomp die het water uit de grot hield, het begaf. Het waterpeil in de grotten begon daarop weer razendsnel te stijgen.

Grot

De twaalf jongens en hun coach kwamen op 23 juni vast te zitten in een grot in Noord-Thailand toen ze verrast werden door het stijgende water. De eerste vier jongens werden zondag uit de grot gehaald, de volgende vier op maandag en de laatste vier en de trainer op dinsdag.

Niet te missen