Foto: REUTERS

Trump vraagt plots niet langer twee maar vier procent bbp aan Navo-lidstaten

Ondanks hoog oplopende spanningen zijn de Navo-bondgenoten woensdag toch tot een gezamenlijke slotverklaring gekomen. Maar de door secretaris-generaal Jens Stoltenberg beloofde financiële inspanningen, lijken voor Amerikaans president Donald Trump lang niet voldoende.

De Amerikaanse president Donald Trump eist al langer dat de andere Navo-leden hun financiële bijdrage aan de defensie-organisatie verhogen en zelf meer investeren in veiligheid. Volgens Stoltenberg nemen de lidstaten de klacht van de VS ter harte. 'Iedereen is het ermee eens dat de lasten niet gelijk verdeeld zijn', zei hij woensdag op een persconferentie. 'Er zijn meer middelen nodig. Maar we maken vooruitgang.'

Vier procent

Stoltenberg benadrukte dat al acht van de negenentwintig leden tegen het einde van dit jaar twee procent van hun bbp aan defensie willen uitgeven, zoals binnen de Navo is afgesproken. Tegen 2024 moet dat bij de meerderheid van de Navo-leden het geval zijn. 'Het gaat om eerlijkheid, geloofwaardigheid en veiligheid in een meer onvoorspelbare wereld.'

Maar voor Trump is dat eigenlijk nog steeds veel te weinig. Achter gesloten deuren suggereerde hij om naar vier procent van het bbp te gaan. Dat bevestigde woordvoerder van het Witte Huis Sarah Huckabee Sanders enkele uren nadat het gerucht de kop opstak. 'Laten we met twee procent beginnen', had Stoltenberg daar alvast op gereageerd. En die moeten de lidstaten 'ONMIDDELLIJK' betalen, oordeelde Trump woensdagavond op Twitter.

Iedereen (ook Trump) akkoord

Toch leek Trump woensdag het gevoel te hebben voldoende overwinningen te hebben geboekt om ook een Amerikaanse handtekening te zetten onder de gezamenlijke slotverklaring na de eerste dag. Niet vanzelfsprekend, want vooraf werd ervoor gevreesd dat Trump de top uit onvrede al na één dag zou verlaten, wat een bom gelegd zou hebben onder het voortbestaan van de Navo.

In de gezamenlijke verklaring erkent de Navo de Russische annexatie van de Krim nog altijd niet. 'Rusland schendt het internationaal recht met zijn provocerende militaire acties', klinkt het. 'Het probeert ons te ondermijnen en verdeeldheid te zaaien.' Tijdens een diner zal vanavond nog verder gepraat wordenover de relaties met Rusland, had Stoltenberg eerder nog gezegd.

Macedonië wordt ook uitgenodigd om toetredingsgesprekken op te starten. De beslissing kwam er na het akkoord tussen Skopje en Athene over de naam van Macedonië: Republiek Noord-Macedonië. Eens alle nationale procedures zijn afgewerkt om het naamsakkoord te finaliseren, zal het land de Navo vervoegen als dertigste lid.

Cyberaanvallen en trainingsmissies

Tot slot spraken de Navo-lidstaten af om nieuwe teams op te zetten die onder meer met cyberaanvallen zullen bezig zijn. De Navo lanceert ook een nieuwe trainingsmissie in Irak onder leiding van Canada. Ook Jordanië en Tunesië krijgen meer steun in de strijd tegen terrorisme.

'In de geschiedenis van de Navo hebben we verschillende meningsverschillen gehad', concludeert Stoltenberg. 'We zijn in staat geweest die te overwinnen, steeds weer. Want uiteindelijk zijn we het allemaal eens dat Noord-Amerika en Europa veiliger zijn samen. De Navo is goed voor Europa. En de Navo is goed voor Noord-Amerika.'

Bron: Reuters, AP, Belga, The Guardian, BBC
Niet te missen