Foto: Photo News

Nieuw kijkcijferrecord voor wedstrijd tegen Frankrijk

Net geen 2,5 miljoen Vlamingen keken dinsdagavond naar de halve finale van het WK voetbal, waarin de Rode Duivels het opnamen tegen Frankrijk. Het gaat om een nieuw kijkcijferrecord, meldt de VRT.

De wedstrijd haalde een marktaandeel van 86 procent. De best bekeken minuut was rond het affluiten van de match. Om 21.50 uur telde de VRT 2,6 miljoen kijkers.

Het vorige record werd genoteerd tijdens het EK van 2016, voor de match tegen Zweden. Het marktaandeel bedroeg toen 83 procent.

De kwartfinale vrijdag tegen Brazilië was met 2,2 miljoen kijkers geen record. Het marktaandeel lag toen wel nog een procentpunt hoger, op 87 procent.

Ook in het buitenland was de halve finale een kijkcijferkanon. In Frankrijk keken 19 miljoen mensen naar TF1, het hoogste aantal kijkers voor deze Wereldbeker. In Nederland keken bijna 4 miljoen mensen naar de eerste halve finale.
 
Weinig impact op internetverkeer
 
Op het data- en ander telefoonverkeer had de wedstrijd van dinsdag niet zo'n grote impact. 'De Belg is zeer geconcentreerd als hij voetbal kijkt', aldus Orange-woordvoerster Annelore Marynissen. 'We zien vooral pieken tijdens de rust en na de match. Zo piekte het aantal sms'jes tot meer dan een half miljoen kort na de match, met een zelfde tendens bij mobiele data. Het Facebookgebruik steeg met 65 procent na de match, en Whatsapp verdubbelde zowel tijdens de rust als na de match.' Vorige vrijdag, tijdens de match tegen Brazilië, steeg het gebruik van Facebook nog met 550 procent en van Whatsapp met 900 procent.
 
Telenet merkte een stijging van 16 procent in het dataverkeer tijdens de match - vorige vrijdag steeg dat nog met 60 procent. 'Vooral voor en na de match waren de stijgingen minder groot dan bij vorige wedstrijden', aldus de Telenet-woordvoerder. Ook Proximus spreekt van een stijging.
 
Bron: BELGA