Foto: EPA-EFE

Guy Verhofstadt bij Europarlementariërs die meeste ‘extra’s’ verdienen

De liberale fractieleider in het Europese parlement, Guy Verhofstadt, is een van de drie Europarlementsleden die de meeste nevenactiviteiten aangeeft. Dat schrijft Le Soir op basis van een studie van Transparency International EU, een organisatie die zegt dat ze tegen corruptie strijdt.

Verhofstadt ontving in de voorbije legislatuur tussen 920.000 en 1,42 miljoen euro bovenop zijn bruto-inkomen van 13.000 euro per maand in het Europees Parlement.

Een derde van de Europarlementsleden geeft een lucratieve nevenactiviteit aan. Bij de Belgische Europarlementariërs gaat het om bijna twee op de drie. Nevenactiviteiten zijn niet verboden, op voorwaarde dat ze worden aangegeven. Maar wie dat niet doet, krijgt ook geen sanctie.

Risico belangenconflicten

Transparency International wijst op het risico van belangenconflicten. Zo krijgen vier van de huidige parlementsleden geld van bedrijven die officieel geregistreerd staan in het lobbyregister van de Europese Unie.

De nummers één en twee wat ‘extra’s’ betreft, zijn het Italiaanse Europarlementslid Ranato Soru, de directeur van telecombedrijf Tiscali, en Litouwer Antanas Guoga, die een professionele pokerspeler is.

Bron: BELGA
Niet te missen