Foto: Koen Bauters

Fever Ray: Alle hashtags op een hoopje

Opboksen tegen de headliner op de allerlaatste dag van Rock Werchter: het is elk jaar opnieuw een unfaire bedoening. Dit keer was het Fever Ray die voor een halfvolle Klub C speelde terwijl Arctic Monkeys de andere vierennegentig procent van de festivalbezoekers entertainde op het hoofdpodium.

Nu kan Karin Dreijer Andersson gelukkig wel wat hebben. Met haar excentrieke shows en experimentele platen is ze sowieso geen crowdpleaser. Dat bleek al meteen uit de aanblik van haar medemuzikanten, en dan vooral de kostuums die zij droegen. De een zag er in haar gitzwartlederen outfit uit als Catwoman, een ander droeg een cartoonesk spierbundelpak (hallo, Jeanne Spier!) en een derde lid van het ensemble zag eruit als een sm-meesteres from outer space. Andersson zelf had zich haar vaste The Joker-look aangemeten: witgekalkt gezicht, ogen en lippen in het blauw aangezet, sardonische grijns om de mond.

Zo hadden we haar eerder dit jaar ook al gezien in de AB. En waren we daar al onder de indruk van haar feministisch-fetisjistische show, dan waren we dat nu opnieuw. Fever Ray leek voor deze kortere festivalset zelfs nog iets explicieter voor de dag te willen komen. Andersson en haar collega-muzikantes kronkelden om elkaar heen terwijl ze seksuele handelingen suggereerden – het betere boobie- en pussygrabbingwerk, maar dan op artistiek verantwoorde wijze.

Wat was die uitdagende ongeremdheid heerlijk om te zien! Fever Ray gooide alle hashtags hier even op een mooi omlijst en zorgvuldig vormgegeven hoopje: #metoo #sorrynotsorry #lgbtq. Als dat u niet zinde, moest u maar naar de Arctic Monkeys gaan kijken.