Foto: REUTERS

Rechter blokkeert vrijlating Braziliaanse oud-president

Een Braziliaans hof van beroep heeft zondag verrassend de vrijlating bevolen van ex-president Luiz Inácio Lula da Silva. Maar de bevoegde magistraat João Gebran Neto heeft de vrijlating tegengehouden: hij wil de zaak eerst onderzoeken

Lula zit sinds begin april opgesloten wegens corruptie. De beslissing van het hof van beroep bepaalde dat de vrijlating ‘vandaag’ moet plaatsvinden, ‘door dit bevel voor te leggen aan elke politieautoriteit die aanwezig is op de zetel van de federale politie van Curitiba’, de stad waar Lula gevangen zit.

Voor hoelang Neto de vrijlating kan blokkeren, is nog niet duidelijk.

Verdeeld

De veroordeling van Lula verdeelt het land diep. Zijn aanhangers zien het als een politieke afrekening. ‘Ik word niet veroordeeld omdat ik schuldig ben, maar omdat ze bang zijn dat ik weer president word, zei Lula daar zelf over. In oktober vinden in Brazilië nieuwe presidentsverkiezingen plaats.

Appartement

Lula werd veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen. Zo zou een ingenieursbureau een appartement aan zee gerenoveerd hebben - dat hij ontkent te bezitten - in ruil voor hulp bij het plaatsen van overheidsopdrachten. Hij werd tot twaalf jaar cel veroordeeld. ‘Ik ben de enige persoon die vervolgd wordt voor een appartement dat niet van mij is’, zei hij daarover.

Bron: BELGA
Niet te missen