Foto: ISOPIX

Wantrouwen tegenover ‘Facebook voor alles’ groeit

De app Wechat zegt u waarschijnlijk niet veel, maar staat voor de Chinezen ondertussen gelijk aan een hele ‘lifestyle’. Op Wechat doe je alles: van een pizza bestellen tot een scheiding aanvragen. Zoals een Chinese internetgebruiker het uitlegde aan techsite The Parallax: ‘Ik heb er mijn vrouw ontmoet. Ik betaal er de energiefactuur. De groepschat van mijn bedrijf zit daar.’

Wie Wechat niet gebruikt, is sociaal dood of toch minstens fundamenteel onbereikbaar. Ook wie wil ondernemen in China, kan eenvoudigweg niet om Wechat heen. Die almacht begint sommige Chinezen angst aan te jagen.

Met 1 miljard accounts (bijna evenveel als er autonome internetgebruikers in China zijn) domineert Wechat de markt. Dat kon alleen omdat het moeder¬bedrijf Tencent de spelregels van de Chinese overheid aanvaardde.

Alle informatie op Wechat kan dus worden opgevraagd bij een gerechtelijk onderzoek. Wechat moet ook gegevens over het datagebruik per account minstens zes maanden bijhouden. Bovendien censureert Wechat vlotjes content op vraag van de overheid. Wechat gebruikt waarschijnlijk al artificial intelligence om bepaalde ‘gevoelige’ trefwoorden te censureren en houdt internetgebruikers weg van websites die niet in handen van Tencent zijn. Zo blokkeerde het in maart zelfs het e-commercebedrijf Alibaba en de nieuwsverzamelsite Jinri Toutiao.

‘Meer waardigheid’

De Chinese nieuwssite Sixth Tone meldt dat steeds meer Chinezen zich zorgen maken. Een enkeling probeert buiten Wechat te blijven, zoals de advocate Zhu. ‘Ik weet dat ze mijn data verzamelen en ik wil gewoon meer waardigheid.’ De app Telegram, die de identiteit van gebruikers beschermt, is in opmars bij Chinezen. In maart gaven internetgebruikers een ceo nog de volle laag omdat hij zei dat ‘Chinezen privacy best willen opgeven voor gemak en veiligheid’.

Niet te missen