Foto: rr

Spaarboekjes bereiken nieuw record

Op de spaarboekjes in België stond eind mei 266,457 miljard euro geparkeerd, een absoluut record. Dat blijkt uit cijfers die de Nationale Bank van België (NBB) publiceerde.

Het vorige record dateert van augustus 2016, toen er iets meer dan 265 miljard euro op de spaarrekeningen stond. De maanden nadien waren er een paar forse dalingen, nadat enkele banken de gereglementeerde spaarrekeningen van professionele klanten hadden omgezet in niet-gereglementeerde boekjes.

In maart 2017 was het totale bedrag op de spaarboekjes gedaald tot ruim 255 miljard euro, maar sindsdien ging het weer gestaag omhoog, tot 262,5 miljard euro in april dit jaar.

In mei kwam er dus ongeveer 4 miljard euro bij. Dat heeft mogelijk te maken met het vakantiegeld dat sommige beroepen al in mei kregen.

Het blijft natuurlijk opmerkelijk dat spaarboekjes zo populair zijn terwijl de rente nog steeds laag staat.

Onze krant contacteerde woensdag Ingrid Corluy, productmanager sparen bij Argenta. Zij heeft gemengde gevoelens bij het spaarboekje. ‘Belgen worden slapend armer omdat de spaarrente de inflatie niet compenseert. We blijven er met zijn allen meer geld parkeren dan nodig, terwijl er toch alternatieven zijn.’

Steeds meer banken proberen intussen hun klanten naar beleggingsproducten te loodsen. Zeker in tijden dat sparen niet opbrengt. Overtollig geld parkeren bij de ECB kost de banken geld. Ze proberen het geld om te zetten in woonkredieten, maar de Nationale Bank waarschuwt dat de risico’s in de huizenmarkt toenemen.

Bron: BELGA