Foto: Twitter Valtonyc

Spaanse rapper Valtònyc wordt voorlopig niet overgeleverd

De rapper Valtònyc, die in Spanje veroordeeld is tot drie en een half jaar cel wegens het beledigen van de Kroon en het verheerlijken van terrorisme, was naar België gevlucht. Hij heeft zich vanochtend aan het gerechtsgebouw in Gent gemeld.

De Spaanse rapper Valtònyc(24), die wegens zijn liedjesteksten tot drieënhalf jaar gevangenis veroordeeld werd en naar België was gevlucht, is door de onderzoeksrechter in Gent vrijgelaten onder voorwaarden. Dat bevestigt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen. De Gentse raadkamer zal later beslissen of de man uitgeleverd wordt.

José Miquel Arenas Beltrán, zo is zijn echte naam, was sinds 24 mei spoorloos. Die dag moest hij zich aanbieden bij het Spaanse gerecht omdat hij in 2017 veroordeeld is tot 3 jaar en 6 maanden celstraf wegens het beledigen van de Kroon, het terrorisme had verheerlijkt en politici had bedreigd. Het Hooggerechtshof had het vonnis in februari ondanks protest in het hele land bevestigd.

De rechtbank vaardigde een Europees aanhoudingsmandaat uit om hem terug in Spanje te krijgen. Twee weken geleden had de rapper een foto op Twitter gepost waarop hij en een familielid poseren aan de Korenlei in het centrum van Gent.

Het parket bevestigde toen dat het vanuit Spanje een Europees aanhoudingsmandaat gekregen had voor de man, maar wou geen details geven over de verdere afhandeling van de procedure. Vanochtend had Valtònyc een foto genomen aan het gerechtsgebouw in het centrum van Gent, waarbij hij aankondigde vanavond een persconferentie te geven in Brussel.

Valtònyc heeft zich vanochtend bij de politie aangeboden, zegt parketwoordvoerster Eva Brantegem. ‘De onderzoeksrechter liet hem vrij onder voorwaarden omdat er geen redenen zijn om aan te nemen dat hij zou vluchten. We hebben bijkomende stukken opgevraagd aan Spanje. Zodra die stukken er zijn, kan de zaak voor de raadkamer gebracht worden, en die beslist dan of hij al dan niet moet uitgeleverd worden.’

Wanneer de zaak voor de raadkamer komt, is nog niet duidelijk. Het Gentse gerecht weigerde al eerder verdachten uit te leveren naar Spanje. Onder meer Maria Natividad Jauregui Espina, die volgens de Spaanse autoriteiten tussen januari en juli 1981 lid was van het ‘Viczaya-commando’ van de ETA en aanslagen pleegde waarbij zes doden vielen, mocht van de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling niet uitgeleverd worden. (belga)