Wat betekent ‘code rood’ eigenlijk?

Door de aanhoudende droogte is er sinds dit weekend in bepaalde natuurgebieden in ons land sprake van ‘code rood’. Maar hoe groot is het brandgevaar dan precies?

Het is het Agentschap Natuur en Bos dat de bepaalt hoe acuut het brandgevaar is. Dat gebeurt dagelijks, op basis van metingen.

Welke code van toepassing is, kan per gebied verschillen. Momenteel is in alle Antwerpse en Limburgse gebieden ‘code rood’ van toepassing, terwijl het in de rest van Vlaanderen ‘code geel’ is.

 • Code groen: weinig gevaar
  Er is geen bijzonder risico op brand in de natuurgebieden. Maar ook in dit geval is het niet toegelaten om een kampvuur te stoken: dat mag alleen als een jeugdbeweging een uitzondering heeft aangevraagd. Brandende peuken op de grond gooien mag ook nooit. De brandweer zal voor een brand op normale sterkte uitrukken.
 • Code geel: gevaar
  Deze situatie is momenteel van toepassing in West- en Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De natuurgebieden beginnen er droger te worden, waardoor de kans op brand toeneemt. De beheerders zijn extra waakzaam.
 • Code oranje: Hoog gevaar
  Hier moeten bezoekers extra alert zijn. Roken is uit den boze, en kinderen mogen niet zonder begeleiding rondlopen in de bossen. Uit voorzorg worden de brandtorens overdag ook bemand. Als er een brand uitbreekt komt de brandweer meteen met versterking ter plaatse.
 • Code rood: Extreem hoog gevaar
  Door de droogte is het brandgevaar zodanig reëel dat het eigenlijk beter is om de natuurgebieden niet te bezoeken. Dit is wat momenteel in Antwerpen en Limburg het geval is. Als er een melding is van een brand komt de brandweer meteen met het grote materiaal ter plaatse.

Wie wil weten welke code van toepassing is in een bepaald natuurgebied, kan dat controleren op de site van het Agentschap Natuur en Bos.

Niet te missen