Foto: Tom Palmaers

‘Code rood’ voor verschillende Vlaamse natuurgebieden

Het Agentschap natuur en Bos heeft ‘code rood’ uitgeroepen voor een aantal natuurgebieden in Antwerpen en Limburg. Dat betekent dat er door de extreme droogte een reëel gevaar op brand is.

Dat meldt het Agentschap zondagmorgen, na overleg met de brandweerdiensten. Het roept op om het rook- verbod en vuurverbod te respecteren en laat kinderen niet zonder toezicht in de gebieden te laten. Het gaat om deze natuurgebieden: de Kalmthoutse Heide, Eksterheide, De Merode, Most-Keiheuvel en Tielenheide.

Code rood betekent dat het extreem droog en brandgevaarlijk is in de natuurgebieden. Er geldt nu een verhoogde waakzaamheid, met meer patrouilles en controles door de brandweer en het agentschap. Er is continue bewaking en de brandtorens blijven bemand. Het agentschap ontraadt de mensen ook te gaan wandelen in brandgevoelig natuurgebied zoals heides. Maar een absoluut verbod geldt er niet.

Zaterdag, toen nog code oranje of hoog gevaar van kracht was, was al op het nippertje, zegt  woordvoerster Griet Buysse. Door de heel droge toestand van de vegetatie wordt het brandgevaar nu opgeschaald. 'Na overleg met de brandweer zijn we overgegaan naar code rood', aldus  Buysse. Zaterdag waren er al her en der kleine brandjes dicht bij de natuurgebieden.

 

Bron: BELGA
Niet te missen