Foto: EPA-EFE

Spaanse Hooggerechtshof bevestigt proces Puigdemont voor rebellie

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en veertien andere separatistische politici moeten wel degelijk terechtstaan voor rebellie, ontrouw en burgerlijke gehoorzaamheid. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft een beroep van de beklaagden afgewezen.

De beschuldiging van rebellie is gerechtvaardigd, omdat er een ‘opstand’ van de separatisten is geweest. Die was ‘onrechtmatig’ en had als doel de onafhankelijkheid van Catalonië te verwerven, zo luidt het onder meer in de motivering van de beroepskamer van het hof.

Het verwierp de stelling van de separatisten, dat zij in Spanje slachtoffer zijn van ‘politieke vervolging’. Meerdere beklaagden vertoeven reeds in een Spaanse cel, anderen - zoals Puigdemont - leven in ballingschap.

Veroordeling bij verstek

Na het omstreden referendum omtrent Catalaanse onafhankelijkheid en zijn ontzetting uit zijn ambt, is Puigdemont in de herfst van 2017 naar België gevlucht. Op grond van een Europees aanhoudingsbevel is hij in maart in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein opgepakt. Het Duitse gerecht moet nu beslissen of de 55-jarige Catalaan aan Spanje wordt overgeleverd.

Indien er geen uitlevering komt, dan hangt Puigdemont een veroordeling bij verstek boven het hoofd. Dat kan tot dertig jaar cel zijn.

Bron: BELGA