Foto: lds

Nieuwe Refugee Party: “Geen eigen lijst, maar sommige leden gaan wel individueel in politiek”

De nieuwe Refugee Party, een beweging voor vluchtelingen in Aalst, stelde zich woensdag officieel voor. Ze vormen geen eigen lijst, maar sommigen gaan wel individueel in de politiek, zoals Soedanees Adam Ahmed (42), die opkomt voor SP.A op 14 oktober.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen gaan ze campagne voeren zoals een echte partij, maar er komt geen lijst met hun namen op. “We zijn een beweging”, zegt woordvoerder José Gavilàn. “We vragen politici om te zorgen voor een goede huisvesting voor vluchtelingen en degelijk onderwijs.”

Toch sijpelen enkele leden door naar de politiek. Bijvoorbeeld Adam Ahmed (42), de goedlachse Soedanees die afgelopen carnaval ‘stage’ liep bij carnavalsgroep Dest-Goe Schief. “SP.A heeft me gevraagd om op haar lijst te staan, en ik zal dat doen”, zegt Ahmed. “Ik woon zes jaar in Aalst met mijn vrouw en drie kindjes, en werk als hulpkok in een rusthuis. Mijn droom is dat we met andere partijen kunnen samenwerken opdat vluchtelingen zich hier thuis voelen en goed integreren.” Ahmed bekleedt plaats 18.

Gewezen minister

Ook Abdalla Teia Juma Hammad, gewezen minister van Volksgezondheid in Soedan, werd gevraagd door SP.A. “Maar ik ben nog vluchteling, dus ik kan geen politiek engagement aangaan”, zegt hij. “We zien politieke partijen niet als tegenstanders, geen enkele”, zegt Gavilàn. “We hebben in onze rangen ook iemand van Koerdische afkomst, misschien dat dat N-VA interesse heeft? We zijn in elk geval pluralistisch en niet partijgebonden. We willen vooral het politieke debat voeden en een positieve bijdrage leveren.”