Foto: REUTERS

Militaire Veiligheidsdienst waakzaam voor Russische beïnvloeding verkiezingen

De Militaire Veiligheidsdienst (Adiv) heeft een klein team samengesteld dat erover moet waken dat de Russen onze verkiezingen niet beïnvloeden.

De Russen worden er al van verdacht een hand gehad te hebben in de Amerikaanse verkiezingen en het Brexit-referendum. Bij de Militaire Veiligheidsdienst is er nu een team dat moet monitoren of ook onze verkiezingen niet beïnvloed worden door bijvoorbeeld valse Facebook- of twitteraccounts. Maar is dat wel zinvol voor gemeenteraadsverkiezingen? ‘Dit is nieuw en op die manier bouwen we de aandacht daarvoor op tegen volgende verkiezingen’, zegt Claude Van de Voorde, de topman van Adiv.

Guy Rapaille, de ontslagnemende voorzitter van Comité I dat de inlichtingendiensten controleert, waarschuwde vorig week in zijn afscheidsinterview in Le Soir en Knack nog voor mogelijke Russische inmenging. 

Van de Voorde moest vandaag in het parlement tekst en uitleg komen geven over de werking van Adiv, na een verontrustende audit van Comité I. Adiv is de militaire tegenhanger van de beter bekende Staatsveiligheid.

Niet te missen