Foto: REUTERS

IS en Syrische rebellen ruilen Europese gevangenen

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben in het geheim gevangenen gewisseld met terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Daarbij zijn ook Europeanen, maar wellicht geen Belgen.

Volgens de Britse krant Daily Telegraph hebben de SDF, een coalitie van Arabische en Koerdische strijders, drie keer in het geheim met IS gevangenen gewisseld. De krant schrijft dat daar ook Belgen bij zijn, maar Buitenlandse zaken heeft daarvoor ‘geen enkele aanwijzing’.

Bij een eerste ruil, in februari, waren volgens de krant 200 jihadisten betrokken, hoofdzakelijk Tsjetsjenen en Arabieren, maar ook ‘een zeker aantal Fransen en minstens één Duitser’.

Bij een tweede ruil, in april, ging het om vijftien strijders en veertig vrouwen en kinderen, onder wie Marokkanen, Fransen en Nederlanders. De krant spreekt ook over Belgen, maar ons land heeft daar geen bevestiging van.

Het merendeel is tegen zijn wil naar territorium van IS gestuurd, zo citeert de Daily Telegraph een stamhoofd dat als bemiddelaar zou zijn opgetreden. In ruil zou IS evenveel gevangen Koerden vrijgelaten hebben.

De voorlopig laatste ruil zou plaatsgevonden hebben op 6 juni in Hadjin, in de provincie Deir Ezzor. Het ging toen om 15 echtgenotes van jihadisten, zo luidt het.

Volgens de krant zouden bij toekomstige ruilen drie Britten betrokken worden die door de SDF vastgehouden worden.

De SDF hebben duizenden buitenlandse jihadisten met tientallen nationaliteiten gevangen genomen. Hun lot is onduidelijk, veel van hun vaderlanden willen hen niet meer laten terugkeren.

Bron: BELGA
Niet te missen