Poetin: 'Hoop dat iedereen vrienden maakt in gastvrij Rusland'

Na een openingsceremonie met een optreden van popster Robbie Williams heeft Russisch president Vladimir Poetin het WK voetbal 2018 officieel geopend. Hij zag zijn Russische ploeg daarna verrassend makkelijk winnen van Saudi-Arabië.

Robbie Williams en de Braziliaanse legende Ronaldo mochten de openingsceremonie op gang trappen. De Britse popster zong daarbij onder andere zijn hit ‘Let me entertain you!’. Het enfant terrible kon het daarbij ook niet laten zijn middenvinger op te steken naar de camera.

Daarop wenste Vladimir Poetin iedereen een leuk WK toe. ‘De liefde voor het voetbal verbindt ons allemaal aan een ploeg. Ik wens alle teams succes toe en hoop dat de fans onvergetelijke tijden zullen beleven. Ik hoop dat iedereen zich hier amuseert en nieuwe vrienden maakt in ons gastvrij land.’

Ook Fifa-voorzitter Gianni Infantino mocht nog een woordje zeggen: ‘In de komende maand zal het voetbal Rusland veroveren en daarna de rest van de wereld. Geniet van het grootste feest op aarde. Bedankt president Poetin. Spasiba Russia!'

Rusland meteen voor belangrijke wedstrijd

Gastland Rusland nam het in de openingswedstrijd op tegen Saudi-Arabië. Voor het gastland en voor de Fifa stond er meteen veel op het spel. Als de Russen niet eens van de Saudi’s konden winnen, stonden de mannen van coach Stanislav Tsjertsjesov al op de rand van de uitschakeling: het Egypte van de snel herstellende superster Mohammed Salah en groepsfavoriet Uruguay zijn namelijk heel wat moeilijkere tegenstanders.

Uiteindelijk won Rusland onder het goedkeurend oog van Poetin echter verrassend gemakkelijk. Na iets meer dan 10 minuten stond het al 1-0 en uiteindelijk kregen de Saudi's zelfs vijf goals om de oren.