Foto: REUTERS

Europese geldpers langzaam stilgelegd

De ECB gaat eind dit jaar stoppen met het bijdrukken van geld.

Het stimuleringsprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB), dat bekend staat onder de naam QE, zal eind dit jaar worden stilgelegd. Dat heeft de ECB medegedeeld. Nu koopt de centrale bank nog maandelijks 30 miljard euro aan staatsobligaties op. In oktober, november en december zal dat bedrag gehalveerd worden. Volgend jaar worden er geen aankopen meer verricht.

Toch zal er dan in bescheiden mate nog wel staatsschuld worden ingekocht. Want zodra een obligatie in de ECB-portefeuille wordt afgelost, zal dat bedrag onmiddellijk worden geherinvesteerd. De ECB houdt haar balans vanaf volgend jaar dus constant. In de VS is men al een stap verder: daar wordt de balans afgebouwd. De ECB houdt in het midden wanneer ze ook die volgende stap zal zetten. ‘De gunstige omstandigheden worden zo lang als nodig gehandhaafd’, aldus het persbericht.

De rente wordt voorlopig nog niet verhoogd, zoals in de VS al een paar keer gebeurd is. Pas in de tweede helft van volgend jaar zou die stap overwogen kunnen worden, aldus de ECB. De bank zegt dat de beslissingen de juiste zijn om de inflatie zo dicht mogelijk bij 2 procent te krijgen, wat de voornaamste doelstelling van het monetaire beleid is.