Foto: AFP

Spaans (ex-)blauw bloed naar de cel

Iñaki Urdangarin, de schoonbroer van de Spaanse koning Felipe VI, moet zich binnen de vijf dagen in de gevangenis melden. Hij is veroordeeld tot vijf jaar en tien maanden cel wegens verduistering, valsheid in geschrifte en belastingfraude.

Iñaki Urdangarin (50) is de echtgenoot van prinses Cristina de Borbón y Grecia, de zuster van de huidige Spaanse koning Felipe VI.

In zijn jonge jaren blonk hij uit op het handbalveld. Als professioneel speler bij FC Barcelona Handbol, werd hij tot de beste handballers van Spanje geteld. Hij nam deel aan de Olympische Spelen van 1992, 1996 en 2000. Daarna ging hij op ‘pensioen’.

In 1996 had hij tijdens de Spelen in Atlanta de prinses leren kennen. Ze trouwden een jaar later. Urdangarin kreeg de titel Hertog van Palma de Mallorca.

Dure wielerbaan

De hertog kwam in de problemen toen in 2011 bekend werd dat hij, als voorzitter van de non-profit organisatie Nóos, voor ruim zes miljoen euro overheidsgeld had verduisterd. Het was geld van regionale overheden en had onder meer moeten dienen om reclame voor sporten te maken. Het waren de hoge kosten voor de bouw van een wielerbaan in Mallorca die de aandacht van het gerecht trokken.

Nadat hij officieel was aangeklaagd, werd zijn naam van de koninklijke website gehaald.

Prinses Cristina, zijn echtgenote, stond aan het hoofd van een bedrijf dat meewerkte aan de fraude. Ook zij moest voor de rechtbank verschijnen. Het was de eerste keer dat een lid van de Spaanse koninklijke familie moest terechtstaan. Zij werd vrijgesproken omdat Urdangarin verklaarde dat zij alleen een symbolische rol had vervuld en zich nooit had beziggehouden met de zakelijke kant van het bedrijf. Ze tekende alle documenten blind, beweerde hij. De affaire-Nóos heeft het aanzien van het koninklijk huis enorme schade toegebracht.

Schade aan Koningshuis

De huidige koning Felipe kwam op de troon in 2014, toen Urdangarin al in ongenade was gevallen en uit het koningshuis geschrapt. Hij brak de officiële banden met Cristina als symbool van zijn betrokkenheid in de strijd tegen de corruptie en om het imago van de monarchie weer op te krikken. De prinses verloor haar titel als Hertogin van Palma.

Op 17 februari 2017 werd Urdangarin door de rechtbank in Mallorca veroordeeld tot zes jaar en drie maanden gevangenisstraf voor onder meer oplichting, fraude, machtsmisbruik en witwassen. Op 12 juni 2018 veroordeelde het Hooggerechtshof van Spanje Urdangarin in hoger beroep tot een gevangenisstraf van vijf jaar en tien maanden.

Urdangarin heeft vijf dagen de tijd om zich bij de gevangenis aan te melden. Zijn gezin woont in Genève. Cristina heeft er een baan en de kinderen gaan er naar school.