Foto: blg

Merkel: 'EU-lidstaten moeten meer solidariteit tonen met Italië'

Na afloop van het bezoek van onze premier Charles Michel aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel ging het vooral over de beslissing van Italië om het migrantenschip Aquarius tegen te houden. Merkel toonde daarbij begrip voor de verzuchtingen van de Italiaanse regering en riep de Europese lidstaten op eensgezind te reageren.

We hebben de agenda van de Europese Raad die binnenkort plaatsvindt, besproken', aldus Merkel. Het ging daarbij over de eurozone en de importheffingen van de VS, en uiteraard ook over het migratievraagstuk. 'We moeten als Europa soeverein en eensgezind reageren', was de Duitse bondskanselier duidelijk.

'Ook wat de beveiliging van de Duitse binnengrenzen betreft, mogen we niet unilateraal handelen, maar moeten alle lidstaten tot een gemeenschappelijke overeenkomst komen', gaf Merkel nog mee. De bondskanselier ligt zelf met haar minister van Binnenlandse Zaken en CSU-leider Horst Seehofer in de clinch over het Duitse migratiebeleid. Eerder woensdag raakte nochtans bekend dat de Duitse deelstaat Beieren ongeveer de helft van de vluchtelingen aan de Duits-Oostenrijkse grens terugstuurt.

Merkel wou de Italiaanse regering niet openlijk veroordelen, nadat die het reddingsschip Aquarius, met 629 Afrikaanse migranten aan boord, had verboden aan te leggen. 'Italië heeft het gevoel dat er te weinig solidariteit is vanuit Europa, het land vangt heel veel vluchtelingen op. Dat is een probleem dat we vandaag besproken hebben.'

'We zetten op een versterkte buitengrens in, op meer afspraken met Afrikaanse landen en ontwikkelingshulp', herhaalde Merkel. Tegelijk wil ze meer akkoorden sluiten zoals dat met Turkije. 

Premier Michel bepleitte bij Merkel het idee van de door Europa georganiseerde oriëntatiecentra voor migranten in Afrikaanse landen en dus buiten het grondgebied van de EU. Merkel wees het idee niet van de hand, maar had het eerder over informatiecentra die derdelanders wijzen op de gevaren van migratie. 'Men moet vermijden dat er overal in Afrika punten komen waar men asiel kan aanvragen.'