Foto: Joren De Weerdt

Bijna helft Vlaamse jongeren gepest, Crevits reageert verrast

‘We zien dat 48 procent geconfronteerd wordt met pesten, dat hoge cijfer verrast ons’, reageert Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits op een onderzoek van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. Volgend jaar moet elke school een leerlingenbegeleider hebben, kondigt de minister aan.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits reageert verrast op een onderzoek van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, uitgevoerd door de Universiteit Gent, waarin 48 procent van de Vlaamse scholieren tussen 12 en 18 jaar oud aangeeft gepest te worden. ‘Zeker in vergelijking met internationale studies zoals PISA, waaruit blijkt dat 18,5 procent van de 15-jarigen zegt in het afgelopen jaar gepest te zijn. We vragen dan ook verdere duiding aan de onderzoekers.’

Het Netwerk wil dat alle personeel een opleiding krijgt over pestgedrag. ‘Jongeren gaan vooral op zoek naar hulp bij iemand die ze kennen, iemand die ze kunnen vertrouwen’, erkent Crevits. Vanaf volgend schooljaar moet elke school een leerlingenbegeleider aanstellen. Zo komt er in elke school een duidelijk aanspreekpunt.

Onderzoek 'Geweld Geteld' afwachten

‘Door ook zorg als erkenningsvoorwaarde voor elke school in te voeren, de steun aan Conflixers, Cavaria en het Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, doen we al inspanningen in de strijd tegen pesten’, geeft de minister nog mee.

Crevits wacht ook nog de resultaten van het onderzoek ‘Geweld Geteld’ af, waarbij ook psychologisch, fysiek en seksueel geweld bij kinderen uit het 5de en 6de leerjaar wordt gemeten. ‘Dan zullen we een goed beeld krijgen van de huidige situatie.’

Bron: BELGA