Foto: © VRT VERNE Photography

Na boete voor 'Dagelijkse kost': ‘Niet eerste keer dat VRT in fout gaat’

De VRT kreeg een boete van 12.500 euro van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), omdat een bepaald product overmatig in beeld was gekomen. ‘De regels van de VRM zijn voor interpretatie vatbaar, maar we leggen ons neer bij hun beslissing’, zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem.

‘De VRT beging een belangrijke overtreding, de boete ligt dit keer hoger omdat er sprake is van een herhaling van de inbreuk’, zegt woordvoerder van de VRM Francis Soulliaert. Vorig jaar kreeg de VRT al een boete van 10.000 euro voor het overmatige in beeld brengen van hetzelfde product, namelijk ‘Pur Natur’.

Productplaatsing is toegestaan in Vlaanderen, maar onder bepaalde voorwaarden. Het overmatig in beeld brengen van een product is daar één van. En net daar wringt het schoentje bij ‘Dagelijkse Kost’.

‘We houden rekening met de regels in onze programma’s, maar deze zijn vatbaar voor interpretatie’, aldus Van Goethem. ‘We hebben de kans gekregen om ons te verdedigen, maar toch vond de VRM dat het product overmatig in beeld was gekomen.’

VRT heeft de vorige boete zelf betaald. Het is nog niet duidelijk wie de rekening nu voorgeschoteld zal krijgen. ‘De VRT regelt de betaling onderling met Hotel Hungaria, de producent van het programma’, legt Van Goethem uit. De boete gaat niet naar VRM, maar spijst de kas van de Vlaamse overheid. 

‘We zijn zeker niet bewust door het rood gereden, we gaan intern overleggen hoe we deze situatie in de toekomst kunnen vermijden’, besluit Van Goethem.