Foto: REUTERS

EU en VS in de clinch over olijven

De Europese Commissie is boos over het voornemen van de Amerikaanse regering om ‘onredelijk hoge’ antidumpingheffingen in te voeren voor Spaanse olijven. ‘Gewoon onaanvaardbaar’ reageerde een woordvoerder woensdag op het nieuws uit Washington.

Dinsdag besloot het Amerikaanse ministerie van Handel op basis van een onderzoek dat olijven uit Spanje tegen onrechtvaardige dumpingprijzen uitgevoerd worden naar de Verenigde Staten. Ze worden er volgens de Amerikanen tot 25,5 procent onder de reële waarde verkocht.

Bovendien beschuldigen de Verenigde Staten de Spaanse overheid ervan de olijfproducenten tot 27 procent te subsidiëren. Op basis van die vaststellingen beslist de Amerikaanse commissie voor internationale handel op 24 juli over de invoering van antidumping- en antisubsidieheffingen.

De Europese Commissie vindt de geplande Amerikaanse heffingen ‘buitensporig’ en ‘onrechtvaardig’. ‘Dit is een protectionistische maatregel gericht tegen een Europees kwaliteitsproduct dat zeer geliefd is bij de Amerikaanse consument’, verklaarde de woordvoerder van eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström.

De Commissie wacht de definitieve Amerikaanse beslissing op 24 juli af om verdere stappen te overwegen. De zegsman wees er wel op dat Washington nu al voorlopige douanerechten heft. Dat heeft volgens hem al een belangrijke impact, met name in Andalusië, waar het economische belang van de sector groot is.

Bron: BELGA