Dit kregen Noord-Koreanen te horen over historische top

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft het uitstekend gedaan tijdens de historische ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Daar zijn alle Noord-Koreaanse media het over eens.

'De ontmoeting van de eeuw.' Zo omschrijft Rodong Sinmun, de spreekbuis van de communistische partij van Noord-Korea en de grootste nationale krant, de ontmoeting tussen de Amerikaanse president en de Noord-Koreaanse leider. Op de voorpagina van de krant zijn een reeks foto's te zien van Kim die hartelijk de hand schudt van Trump. De ontmoeting brengt volgens de krant 'een einde aan de extreme en vijandige relatie tussen beide landen'. 

De ontmoeting in Singapore was volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia een diplomatieke overwinning voor de leider. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. 

Het persagentschap KCNA noemt de gesprekken 'baanbrekend' en een enorme bijdrage aan 'de radicale ommezwaai in de erg vijandige relaties tussen de VS en Noord-Korea'. Kim wordt gelauwerd omdat hij de juiste omstandigheden gecreëerd heeft voor vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland. 

Trump zei volgens KCNA dat 'dankzij de proactieve en vredesbevorderende maatregelen die de Opperste Leider genomen heeft, er een sfeer van vrede en stabiliteit mogelijk is op het Koreaanse schiereileind. Hoewel er slechts een paar maanden geleden een extreem gevaar was voor een gewapende clash.' 

Ook in het tv-journaal in Noord-Korea lag de focus voornamelijk op de overwinningen van Kim. Het nieuwsanker zei dat Trump het voornemen heeft om te stoppen met de gezamelijke militaire oefeningen met Zuid-Korea. 'De relaties verbeteren door dialoog en onderhandelingen', klonk het op het journaal. Er werd ook uitgeweid over de wederzijdse uitnodigingen tussen de VS en Noord-Korea. 'De twee leiders hebben vol genoegen elkaars uitnodigingen aanvaard', aldus het nieuwsanker.