VS, Mexico en Canada halen WK voetbal 2026 binnen

De Fifa heeft gestemd en beslist: het WK Voetbal 2026 zal plaatsvinden in de VS, Mexico en Canada. De drie landen zullen samenwerken om het evenement te organiseren.

Vandaag is er in Moskou door de Fifa gestemd wie het gastland wordt voor het WK voetbal in 2026. Het ging tussen een samenwerking tussen de Verenigde Staten, Mexico en Canada enerzijds en Marokko anderzijds. Die laatstgenoemde trekt aan het kortste eind.

Dat het Amerikaanse bod -onder de naam ‘United’- het zou halen stond in de sterren geschreven. Op basis van een FIFA-rapport is de keuze voor Noord-Amerika niet onlogisch: ­United kreeg na een audit een totaalscore van 402 op 500, Marokko bleef steken op 275 punten. Vooral wat betreft stadions, logistiek en trainingscentra schoot het tekort.

Meeste matchen in de VS 

Concreet zullen de drie landen in totaal 23 stadions ter beschikking. Dat is geen overbodige luxe omdat in 2026 voor het eerst 48 landen zullen deelnemen aan het toernooi. Anno 2018 zijn dat er 32. Zestig matchen zullen in de Verenigde Staten worden gespeeld, tien in Mexico en tien in Canada. Dat betekent dat alle matchen vanaf de kwartfinales in de VS zullen plaatsvinden. 

Vooraleer voetballiefhebbers naar Mexico, de VS en Canada kunnen trekken, staat eerst nog het WK van 2022 op het programma. Dat vindt plaats in Qatar.