Foto: AFP

Wat zegt Facebook over je geslacht en politieke voorkeur?

Universiteit Antwerpen wil het like-gedrag van Facebookgebruikers onderzoeken om zo het profiel van een persoon te kunnen voorspellen. Ze willen op basis van dataminingmodellen het geslacht, leeftijdscategorie en politieke voorkeur afleiden van Facebook-likes.

Naast het voorspellen van een profiel willen de onderzoekers ook nagaan wat bedrijven, zoals Cambridge Analytica, kunnen afleiden uit het like-gedrag van Facebookgebruikers.

De onderzoekers analyseerden tot nog toe de gelikete Facebookpagina’s van 700 mensen. Nu lanceren ze een tool om nog meer Facebookprofielen te kunnen doorgronden: ‘Ik like dus ik ben’.

‘De modellen waarmee we nu voorspellingen doen, zijn gebaseerd op de data van 700 deelnemers aan onze Facebookstudie’, legt prof. David Martens uit. ‘Dat is al heel wat, maar nog te weinig om heel accuraat te kunnen werken. Daarom rekenen we op de deelname van heel wat Vlamingen die actief zijn op Facebook. Hoe meer deelnemers meedoen aan onze studie, hoe meer data wij hebben om onze modellen op te baseren, en dus hoe accurater onze voorspellingen zullen worden.’

De onderzoekers analyseerden tot dusver de gelikete Facebookpagina’s van 700 mensen. Dat resulteerde in voorlopige modellen die:

- in 70% van de gevallen juist voorspellen of je een man of een vrouw bent.

- in 66% van de gevallen je leeftijdscategorie (jonger dan 25, tussen 25 en 55 jaar of ouder dan 55 jaar) juist voorspellen.

- in 75% van de gevallen juist voorspellen of je je eerder links of rechts op het politieke spectrum bevindt.

- in 50% van de gevallen juist voorspellen met welke politieke partij je het meeste affiniteit hebt (er zijn zeven grotere politieke partijen. Bij een willekeurig model zou de voorspelling slechts in 15% van de gevallen juist zijn).

Wie wil deelnemen aan het onderzoek vindt alle informatie hier. Het project kadert in een groter Antwerps onderzoeksproject rond politiek nieuwe en sociale media.